Investim în dezvoltare durabilă

 

PROGRAMUL OPERATIONAL CAPITAL UMAN

Axa prioritara 4 – Incluziunea sociala si combaterea saraciei

Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare

Prioritatea de investitii 9.iv: Cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general

Obiectivul specific 4.9: Cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general

Titlul proiectului: Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente

Contract nr. POCU/225/4/9/117426 (Cod SMIS 2014+: 117426)

 

 

 

Din 17 octombrie   începe depistarea activă a tuberculozei în județul Hunedoara

Proiectul național Screening TB vizează 7 comune hunedorene

 

Caravana mobilă a Institului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București furnizează servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei

 

 

Vața de Jos, Luncoiu de Jos, Certeju de Sus, Mărtineşti, Ghelari, Bretea Română și Pui sunt comunele hunedorene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei începând de luni, 17 octombrie 2022. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zonele rurale ale județului Hunedoara unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

 

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Hunedoara este de 53,9 cazuri la suta de mii de locuitori.  România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20% dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români.

 

Caravana Screening TB va strabăte comunele hunedorene anunțate vreme de patru săptămâni, între 17.10.2022 și 11.11.2022, va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

 

COMUNA PERIOADA
Vața de Jos 17-19 octombrie
Luncoiu de Jos 20-21 octombrie
Certeju de Sus 24-26 octombrie
Mărtineşti 27-28 octombrie
Ghelari 01-03 noiembrie
Bretea Română 04-07-08 noiembrie
Pui 09-11 noiembrie

 

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

 

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. Serviciile medicale oferite în caravană beneficiază de aportul inteligenței artificiale care completează rezultatul radiografiei pulmonare și oferă pe loc un indice care ajuta la depistarea rapidă a infecției tuberculoase.

 

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

 

 

 

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

 

Programele de screening implementate anul acesta la nivel național, printre care și acest program de screening TB care, începând cu 17 octombrie va fi derulat și în județul nostru, sunt un real beneficiu în special pentru populația defavorizată, cu acces dificil la servicii de sănătate din motive care țin de distanță, status socio-economic, vârstă etc care, astfel, au, la rândul lor posibilitatea să își verifice starea de sănătate în proximitatea locuinței lor și să descopere afecțiuni într-un stadiu incipient. Încurajăm populația să participe la acest program de screening și prin rețeaua de asistență medicală comunitară vom face toate demersurile necesare pentru a mobiliza la screening locuitorii din comunele în care se va desfășura screeningul – declară  Delia Băda, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara

 

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitățile rurale este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 7 comune hunedorene pentru a beneficia fără alte cheltuieli de servicii medicale pulmonare de specialitate acasă la ei.

 

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, a autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

 

În judeţul Hunedoara, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de   Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

 

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

 

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Persoană de contact: Paula Rusu, coordonator comunicare Screening TB

Mobil: 0740107123