Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată anual pe 24 martie, reprezintă o ocazie esențială pentru a sensibiliza populația despre importanța prevenirii, diagnosticării și tratamentului tuberculozei, o boală infecțioasă care continuă să afecteze milioane de oameni la nivel global. Alegerea acestei date are o semnificație istorică, comemorând descoperirea bacilului care cauzează tuberculoza de către Robert Koch în 1882.Descoperirea lui Koch a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea TBC.
Deși tuberculoza este o boală tratabilă și prevenibilă, aceasta rămâne o problemă majoră de sănătate publică, în special în regiunile cu acces limitat la îngrijire medicală.
În fiecare an, organizațiile internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), colaborează pentru a sprijini eforturile de combatere a tuberculozei prin îmbunătățirea accesului la diagnostic corect, tratamente eficiente și implementarea unor strategii de prevenire a răspândirii acestei boli.
Tuberculoza la nivel global
În 2023, aproximativ 10,8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de TBC, iar 1,25 milioane au murit din cauza acestei boli, inclusiv 161.000 de persoane cu HIV. Aproape 1,3 milioane de copii și adolescenți s-au îmbolnăvit de TBC în 2023, ceea ce reprezintă un semnal alarmant privind vulnerabilitatea acestei grupe de vârstă. În ciuda scăderii incidenței TBC în multe părți ale lumii, în perioada 2020-2023, incidența globală a crescut cu 4,6%, ceea ce reprezintă o inversare a tendinței de scădere observată în ultimele decenii. Acest lucru este îngrijorător, având în vedere obiectivele OMS de a reduce cazurile de TBC cu 10% pe an până în 2025 și de a ajunge la o scădere medie de 17% pe an în perioada 2025-2035. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 79 de milioane de vieți începând cu anul 2000.
Tuberculoza în Europa
În Regiunea Europeană a OMS, în perioada 2020-2022 au fost înregistrate aproape 7.000 de decese suplimentare din cauza TBC. În 2022, 38 din 53 de state membre ale OMS/Europa au raportat o creștere a cazurilor de TBC. În Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), au fost raportate peste 36.000 de cazuri de TBC în 2022, o creștere față de 33.500 în 2021.
Tuberculoza în România
În 2023, cu o rată de incidență de 48 de cazuri la 100.000 de locuitori, România se confruntă cu o situație mai gravă decât în anii anteriori. Numărul total de cazuri de tuberculoză în anul 2023 a fost de 9572, din care 429 au fost copii. Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creștere cu peste 700 de pacienți, în anul 2022 au fost înregistrate 8824 de cazuri de tuberculoză din care 327 au fost copii. Județele cu cea mai mare incidență a TBC sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila și Botoșani, cu peste 75 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar județele cu cea mai mică incidență sunt Covasna, Bistrița-Năsăud, Alba, Brașov și Sălaj, cu mai puțin de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori
În ansamblu, aceste date indică faptul că, în ciuda eforturilor din cadrul Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei, România se confruntă cu o tendință ascendentă a cazurilor de TBC subliniind necesitatea unor strategii mai eficiente de prevenire, diagnostic și tratament, precum și un focus mai mare pe regiunile cu incidență ridicată a bolii..
În acest context, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei joacă un rol important în educarea publicului și promovarea acțiunilor pentru eradicarea acestei boli. Aceasta rămâne o provocare majoră de sănătate globală și necesită un angajament continuu pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic, tratament și prevenire, în special în regiunile cu incidență ridicată.
Scopul campaniei este eliminarea tuberculozei și a suferinței pe care aceasta o provoacă milioanelor de oameni și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire. Este responsabilitatea noastră colectivă să ne confruntăm cu inegalitățile și să punem capăt acestei boli prevenibile și vindecabile.
Screening-ul sistematic poate aduce beneficii persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, deoarece depistarea timpurie și începerea tratamentului le pot îmbunătăți rezultatele și le pot reduce costurile. De asemenea, poate aduce beneficii comunităților întregi cu risc mai mare de TBC, prin reducerea prevalenței bolii și prevenirea îmbolnăvirii de TBC a altor persoane.
Care sunt metodele prin care puteți preveni îmbolnăvirea, pentru dumneavoastră și cei din jur?
- vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoză BCG;
- menținerea unui sistem imun sănătos;
- acoperirea nasului și gurii în momentul strănutului sau tusei;
- spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
- aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiilor aglomerate.
- Tuberculoza este o boală infecțioasă vindecabilă.
- Calea de transmitere este prin aer, sursa fiind omul bolnav de tuberculoză pulmonară.
- Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză!
- Adresați-vă medicului de familie la cel mai mic semn de boală sau dacă ați venit în contact cu bolnavi de TB.
- Oricine are acces la tratamentul tuberculozei. Tratamentul este gratuit pe toată durata lui. Tratamentul durează minim 6 luni și implică o schemă cu mai multe feluri de antibiotice.
- Un fost bolnav de tuberculoză, vindecat, este un om normal.
- Persoanele infectate cu HIV au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză.
- Tuberculoza netratată este mortală!
În România există o rețea de unități sanitare care îngrijesc tuberculoza, astfel încât oricine are acces la un spital de pneumoftiziologie și la un dispensar de profil, unde se poate asigura diagnosticul și tratamentul gratuit până la vindecare. În fiecare județ există cel puțin un spital și 5-7 dispensare de pneumoftiziologie.
Date statistice privind cazurile de tuberculoza în judeţul Hunedoara:
Nr. cazuri TBC | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Cazuri noi | 191 | 105 | 130 | 135 | 147 | 112 |
Cazuri readmise | 26 | 26 | 25 | 31 | 29 | 24 |
Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, va organiza cu acest prilej acțiuni de informare, educare și conștientizare a populației generale.
Materiale: ZIUA_MONDIALA_DE_LUPTA_IMPOTRIVA_TUBERCULOZEI_2025