Sănătatea mamei și copilului – o prioritate pentru un viitor durabil
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică reafirmă angajamentul față de promovarea sănătății mamei și copilului, ca parte integrantă a eforturilor naționale și internaționale de atingere a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă – Sănătatea și bunăstarea pentru toți.
Accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru femeile însărcinate, mame și copii reprezintă o condiție esențială pentru reducerea mortalității materne și infantile, prevenirea bolilor și asigurarea unui start de viață sănătos pentru fiecare copil.
Sănătatea timpurie influențează nu doar parcursul individual, ci și reziliența și sustenabilitatea comunităților. Prin consolidarea serviciilor de sănătate publică, formarea profesioniștilor și sprijinirea inițiativelor locale, contribuim la construirea unui viitor sănătos, echitabil și durabil.
În România rata mortalității materne a scăzut la mai puțin de jumătate, de la 22 de decese la 100.000 de nașteri vii în 2010 la 10 decese în 2021.
În mod similar, mortalitatea infantilă a înregistrat o scădere substanțială în ultimii zece ani, însă a rămas semnificativ peste media U.E. Între 2011 și 2022, rata mortalității infantile a scăzut cu 44%, ajungând la 5,2 decese la 1.000 de nașteri vii, revenind la 5,7 decese în anul 2022.
România a adoptat o serie de documente strategice prin care își reafirmă angajamentul de a intensifica eforturile pentru protejarea sănătății materne și a copiilor.
Îngrijirea medicală pe durata sarcinii este esențială pentru sănătatea mamei, a bebelușului precum și prevenirea apariției complicațiilor:
- Controale medicale periodice (consultații prenatale, ecografii, analize de sânge și urină, screening pentru diabet gestațional, monitorizarea ritmului cardiac fetal și a mișcărilor fetale, efectuarea de frotiu vaginal, etc.);
- Alimentația corectă în timpul sarcinii (fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe precum carnea slabă, pește, ouă, leguminoase, lactate pentru aport de calciu; evitarea consumului de alcool, tutun și cafea;
- Utilizarea suplimentelor prenatale recomandate de medicul curant și utilizarea oricărei medicații numai cu prescripție medicală;
- Menținerea unei greutăți corporale adecvate;
- Informarea corectă despre naștere și alăptare.
Nașterea unui copil este motiv de bucurie pentru fiecare familie însă, de multe ori, pentru
mămici acesta este însoțit de stres, îngrijorare, dezechilibru, iar toate acestea pot duce la depresie.
Viața cu un nou copil poate fi un moment unic provocator și emoționant. Iată câteva sfaturi cheie pentru a sprijini un viitor sănătos pentru micuțul tău.
Participați la controale de sănătate: Programează și participă la toate programările recomandate pentru îngrijirea nou-născutului pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea bebelușului tău. Aceste vizite sunt cruciale pentru depistarea precoce a oricăror probleme de sănătate.
Practicați un somn sigur: Bebelușii ar trebui să adoarmă pe spate, pe o saltea fermă, fără lenjerie de pat moale, perne sau jucării. Acest lucru reduce riscul de sindrom al morții subite a sugarului (SIDS).
Alăptarea: Alăptarea este extrem de benefică pentru copilul dumneavoastră, oferind nutrienți și anticorpi esențiali. Dacă alăptarea este o provocare, un furnizor de servicii medicale instruit poate ajuta la rezolvarea multor probleme comune.
Legături și interacțiune: Petrece timp vorbind și jucându-te cu copilul tău. Contactul piele pe piele și interacțiunile receptive ajută la consolidarea relației și susțin dezvoltarea emoțională și cognitivă a bebelușului.
Recunoașteți semnele de boală: Fiți conștienți de semnele care pot indica că copilul dumneavoastră are nevoie de îngrijiri medicale, cum ar fi febră, dificultăți de respirație, vărsături persistente, diaree sau letargie neobișnuită. Aveți încredere în instinctele dvs. și cereți sfatul medicului dacă aveți îngrijorări.
Ai grijă de propria sănătate: Când toți ochii sunt ațintiți asupra copilului, poate fi ușor să pierzi din vedere propriile nevoi de sănătate. Dar ai grijă de propria sănătate. Fă-ți timp să te odihnești, cere sprijin dacă ai nevoie și cere ajutor medical dacă descoperi că te simți extrem de copleșită, tristă sau anxioasă.
Femeile, indiferent de cultură, vârstă sau venit pot dezvolta depresie postnatală. Este foarte importantă recunoașterea semnelor depresiei postanatale (accese de plâns spontane, tristețe accentuată, senzația de oboseală permanentă, sentimentul că nu poți face față rolului și statutului de mămică, insomnii, dificultate de concentrare și memorare, pesimism, inapetență, iritabilitate, detașarea față de copil etc.). Dacă aceleași simptome persistă și după două săptămâni, dacă intensitatea crește sau nu se ameliorează ar fi bine să ceri ajutor medical și psihologic.
Sănătatea mamei și copilului este temelia unei societăți prospere și un indicator esențial al progresului social.
Materiale: Poster_ZMS_2025
Pliant ZMS – Depresia postnatală
Pliant ZMS – Îngrijirea în timpul sarcinii
Pliant ZMS – Promovarea vacinării HPV