Vaccinul Comirnaty (Pfizer) OmicronBA.4-5 este indicat doar pentru vaccinarea persoanelor adulte si copii peste 12 ani carora li s-a administrat anterior cel putin o schema primara de vaccinare impotriva bolii COVID 19 si poate fi administrat la cel putin 3 luni dupa cea mai recenta doza de vaccin impotriva COVID 19.

La sfarsitul lunii noiembrie au sosit in Romania primele cantitati de vaccin cu noua formula impotriva infectiei cu coronavirus. Acest vaccin este accesibil la cabinetele medicilor de familie.

In judetul Hunedoara primele doze de vaccin Cominarty (Pfizer) OmicronBA.4- 5 au ajuns in data de 08.12.2022 si deja 7 medici de familie au ridicat primele doze de vaccin pentru imunizarea persoanelor care solicita vaccinarea.

Persoanele care doresc sa faca doza booster de vaccin Cominarty (Pfizer) OmicronBA.4- 5 sunt rugate sa solicite vaccinarea la medicul de familie si daca acesta nu face parte din cei aproximativ 200 de medici de familie care vaccineaza impotriva bolii COVID 19 va fi imdrumat catre un coleg care asigura aceasta vaccinare.

In Romania 742 de persoane au fost vaccinate cu Pfizer Omicron, vaccin adaptat noilor tulpini de coronavirus. Administrarea acestui ser a inceput, in tara noastra, la finalul lunii noiembrie. In acelasi interval de timp au mai fost administrate alte 628 de doze de vaccin Pfizer, Moderna si Johnson&Johnson, dintre care 183 – prima doza, 178 – doza a doua, 177 – a treia doza si 90 – doza a patra.De la inceputul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.902.863 doze de vaccin pentru 8.140.198 de persoane.Un numar de 8.129.194 de persoane au primit schema completa, 2.629.929 au fost imunizate cu doza a treia si 22.011 cu doza a patra.

Strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 continua sa creeze conditii ideale pentru aparitia unor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potential mai mortale, desi circa 90% din populatie a dobandit o forma de imunitate, potrivit conducerii OMS. “COVID-19 este inca o pandemie”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului OMS pentru boli emergente. In saptamana precedenta, aproximativ 2,1 milioane de infectari noi cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate la nivel mondial.

Scaderea vigilentei lasa usa deschisa aparitiei unei noi variante susceptibile sa se raspandeasca rapid si sa inlocuiasca varianta Omicron, dominanta in prezent, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, seful OMS( AFP si Reuters si Agerpres).

Prevenirea, depistarea şi controlul bolilor transmisibile în România a fost principala temă abordată în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat Adriana Pistol cu directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon. Discuţiile au vizat şi identificarea de oportunităţi de colaborare pentru eficientizarea modalităţilor de limitare a răspândirii epidemiilor şi a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare şi pregătirea răspunsului în cazul unor crize de sănătate publică.

Ministerul Sănătății face o serie de recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută :