Compartiment Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate

 

 

Organizația non-guvernamentală Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIATsm), în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), organizează pe toată durata lunii iunie (1-30 iunie 2022), a treia ediție a evenimentului național de testare a consumului personal de alcool.

În acest an, populația generală cu vârsta peste 18 ani, poate obține evaluarea și diagnosticarea unui consum personal (riscant, nociv și extrem de nociv) de alcool, completând online chestionarul AUDIT, prin accesarea linkului https://testare.testareaudit.ro/#!/home.

ATENȚIE! NU se completează câmpul ”Operator”!

Completarea chestionarului este confidențială, conține doar 10 întrebări (durează 2-3 minute), iar rezultatul este obținut la final.

Interpretare rezultate:

  • Între 0 și 7 porții – Consum nepericulos pentru sănătate;
  • Între 8 și 15 porții – Consum riscant;
  • Între 16 și 19 porții – Consum nociv;
  • Peste 20 de porții – Consum extrem de nociv.

Consumul de alcool poate avea consecințe grave și multiple asupra sănătății (majoritatea fiind

doză-efect). De aceea, evaluarea cantității de alcool consumate de fiecare persoană aduce o informație extrem de utilă privind riscului medical corespunzător la care se expune.

Medicul de familie este furnizorul de servicii medicale de prim contact și se află în poziția de a

interveni prin măsuri de screening și intervenții pentru reducerea efectelor nefavorabile ale consumului de alcool. El este în măsură să evalueze și să își educe pacienții privind limitele consumului sănătos și să influențeze astfel reducerea riscurilor asociate consumului dăunător de alcool.

Dacă aveți o problemă legată de consumul de alcool, contactați medicul de familie sau sunați la linia telefonică dedicată AlcoLINE: (021) 9335.

Link-uri utile:

https://aliat-ong.ro/

http://www.alcohelp.ro/ro/

Articole similare