Scopul acestui chestionar, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică, este de a afla informații despre cunoștințele, atitudinile și practicile femeilor însărcinate, dar și a familiilor acestora cu privire la depresia în perioada sarcinii și după naștere.

Rezultatele obținute în urma completării acestui chestionar vor fi folosite pentru pregătirea campaniei de informare, educare și conștientizare pe tema sănătății mintale (ce se va derula în luna ianuarie 2023), cu accent pe prevenirea și menținerea sănătății psihice și fizice atât a femeilor însărcinate,  mămicilor, cât și a copiilor acestora, dar și posibilitățile de tratament în tulburările de depresie maternă.

 

Chestionar – Depresia perinatală

 

Sarcina este deseori considerată ca una dintre cele mai fericite perioade din viața unei femei. Însă multe viitoare mame pot deveni confuze, temătoare sau chiar depresive. Ideea că o viitoare mămică “trebuie să fie fericită” pentru că va avea un copil nu îi face situația mai ușoară, ci dimpotrivă. Femeilor însărcinate le este mult mai greu să vorbească despre ce simt sau să ceara ajutor. De asemenea, din cercetările recente reies tot mai multe dovezi că depresia perinatală (în timpul și imediat după naștere), se relaționează cu o serie de consecințe negative în ceea ce privește dezvoltarea intrauterină a fetusului și dezvoltarea ulterioară cognitivă, emoțională și socială a copilului, depresia maternă fiind catalogată ca o problemă de sănătate globală.

Din acest motiv, femeile însărcinate și proaspetele mămici, care se confruntă cu depresia, trebuie încurajate să caute ajutor specializat.

Articole similare