Consumul de ciuperci este benefic din multe puncte de vedere – sunt gustoase, hrănitoare și pot aduce multiple avantaje pentru sănătate. Ciupercile sunt o sursă excelentă de nutrienți (proteine vegetale, fibre, vitamine din complexul B, vitamina D, minerale); sunt sărace în calorii, grăsimi și zahăr; susțin imunitatea; pot reduce inflamația și riscul de boli cronice; pot susține sănătatea creierului; sunt sățioase, fiind un bun înlocuitor pentru carne.
În concluzie, ciupercile sunt un aliment complet – gustos, sănătos și prietenos cu silueta. Dacă sunt corect alese și gătite, aduc un plus valoros în orice dietă.
Pe lângă ciupercile comestibile, în natură cresc şi specii de temut, cunoscute sub titulatura consacrată de ciuperci otrăvitoare, care dacă sunt consumate, provoacă intoxicaţii uneori grave sau chiar mortale. Încă din antichitate apar descrieri amănunţite referitoare la intoxicaţiile provocate de către anumite macromicete. Ciupercile otrăvitoare, din cele mai vechi timpuri până azi, nu au încetat să facă victime, cu toate cunoştinţele acumulate de-a lungul vremii referitoare la ele.
Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății deoarece își pot face apariția exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicații acute la consumatori. Nu trebuie folosite în alimentație decât ciupercile foarte bine cunoscute din surse autorizate.
Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenței crescute a acestora în acest sezon bogat în precipitații care favorizează dezvoltarea ciupercilor spontane, cât și din cauza gravității acestor îmbolnăviri. Ele constituie una dintre marile urgențe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicațiile care se soldează cu deces atât la adulți, cât și la copii.
Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Foarte important de știut este faptul că nu există nici un test simplu care să permită recunoașterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist.
Intoxicaţiile adevărate cu ciuperci au drept cauză toxina specifică ciupercii. Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării ciupercilor modul de preparare termică, de particularitățile consumatorului (existența unor boli anterioare, alergii) și de ingestia simultană de alcool.
Intoxicațiile cu ciuperci otrăvitoare pot fi împărțite după debutul bolii în:
- Intoxicaţii cu ciuperci cu debut rapid (30 min – 6 ore) Majoritatea simptomelor intoxicaţilor cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubare, se manifestă în principal digestiv (principii laxative sau purgative) și/ sau nervos.
- Intoxicaţii cu ciuperci cu debut tardiv (6 – 48 ore) Sindroamele provocate de intoxicaţiile cu perioadă lungă de incubaţie sunt cu mult mai periculoase decât cele cu debut rapid, deoarece toxinele au timp să actioneze asupra diferitelor organe si sisteme încă înainte de apariţia primelor simptome (la debut: 6 – 48 ore voma şi diareea sunt atât de intense încât pot aduce moartea prin colaps şi deshidratare; către a treia sau a patra zi de la debutul primelor simptome, survine cea de-a doua agresiune, aceea hepatică – hepatita citolitică se agravează şi se complică, asociindu-se cu tulburări renale şi pulmonare grave).
RISCURI MAJORE LA CONSUMUL DE CIUPERCI CULESE DIN PĂDURE
Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara avertizează populația în legătură cu pericolul consumului de ciuperci culese din flora spontană.
Ø Pericol real: confuzii între ciuperci comestibile și cele otrăvitoare
- Multe ciuperci toxice seamănă foarte bine cu cele comestibile.
- Chiar și persoane cu experiență pot face erori de identificare.
- Intoxicațiile pot apărea și după gătirea timp indelungat ciupercilor, deoarece unele toxine nu sunt distruse prin fierbere sau prăjire.
RECOMANDĂRI IMPORTANTE:
- Nu consumați ciuperci culese din pădure dacă nu sunt verificate de un specialist (micolog).
- Nu oferiți ciuperci culese copiilor, vârstnicilor sau persoanelor cu boli cronice.
- Nu vă bazați pe metode populare („dacă nu se înnegrește lingura de argint” etc.) – acestea nu sunt sigure sunt doar mituri !
- În caz de suspiciune de intoxicație, mergeți de urgență la cel mai apropiat spital/ sunati la 112. NU așteptați apariția tuturor simptomelor.
ATENȚIE!
Chiar și o cantitate mică dintr-o ciupercă otrăvitoare poate fi letală!
Ø Consumați DOAR ciuperci:
- Cumpărate din surse autorizate
- Verificate fitosanitar și etichetate corespunzător
În județul Hunedoara, din păcate, avem în fiecare an cazuri de intoxicație cu ciuperci:
| Număr cazuri intoxicație cu ciuperci | 2025 | 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 |
| 5 | 3 | 1 | 0 | 13 | 10 | 5 |
Orice intoxicație cu ciuperci constituie o urgenţă medicală şi trebuieşte tratată ca atare!
Apelați numărul de urgenţă 112 şi prezentați-vă imediat într-un serviciu medical de urgenţă




