Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult!

 

Tensiunea arterială (TA) este presiunea sângelui în artere descrisă de două valori:

 • Prima valoare, sau tensiunea arterială sistolică (maximă), este cea mai mare dintre cele două și măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă.
 • A doua valoare, sau tensiunea arterială diastolică (minimă), măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

De obicei, în condiții de repaus fizic, valoarea sistolică este mai mică de 140 mmHg, iar valoarea diastolică este mai mică de 90 mmHg.

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o creștere a presiunii sângelui în artere, peste valorile normale. HTA poate apărea datorită factorilor de risc (genetici și/sau comportamentali), dar și din cauza unei afecțiuni la un alt organ (inimă, rinichi, glande suprarenale). Hipertensiunea arterială poate să nu fie însoțită de simptome, dar în unele cazuri pot apărea manifestări precum: greață, vărsături, dureri de cap, zgomote în urechi, tulburări de vedere, vertijuri, oboseală, sângerări nazale.

Hipertensiunea arterială este definită cu valori ale TA sistolice egale sau mai mari de 140 mmHg și/sau ale TA diastolice egale sau mai mari de 90 mmHg.

HTA reprezintă o problemă majoră de sănătate publică care afectează mai mult de un miliard de indivizi din întreaga lume. Există două mari clase de hipertensiune arterială:

 • hipertensiune arterială esențială (primară) – fără o cauză aparentă (90 – 95% din cazuri) și
 • hipertensiune arterială secundară – în a cărei apariție se poate obiectiva o cauză (renală, cardiovascualră, endocrină, neurologică).

Valorile constant crescute și necontrolate ale TA se corelează cu un risc crescut de mai multe evenimente cardio-vasculare: accident vascular cerebral (AVC); infarct miocardic; insuficiență cardiacă; boală arterială periferică; afecțiune renală; demență;  moarte subită.

În România, datorită complicațiilor cardiovasculare pe care le determină, HTA este responsabilă de 62% din totalul deceselor, conform Studiului Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în România (SEPHAR) IV.

Factorii de risc în hipertensiunea arterială pot fi:

– nemodificabili – vârsta, rasa și istoricul medical al familiei și/sau;

– controlabili de către pacienți – supraponderabilitatea sau obezitatea, lipsa activității fizice, fumatul, sarea consumată în exces.

Factorii comportamentali joacă un rol major în creșterea presiunii arteriale (alimentația nesănătoasă, consum redus de fructe și legume, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul etc.).

Tema campaniei din acest an este Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult, concentrându-se pe combaterea ratelor scăzute de conștientizare în special în zonele cu venituri mici sau medii, și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale.

Scopul principal al zilei este de a educa populația și de a crește gradul de conștientizare a hipertensiunii arteriale și a complicațiilor sale medicale grave, de a oferi informații despre prevenire, depistare și tratament. Pentru a face acest lucru este nevoie de cooperarea profesioniștilor din domeniul sănătății, a mass-media, a organizațiilor de voluntari și a guvernului.

Monitorizează-ți atent tensiunea arterială! Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii întărește mesajul că pacienții trebuie să fie atenți la menținerea stării lor de sănătate și a valorilor tensiunii arteriale în limite normale. Reguli de bază care trebuie respectate:

 • Verifică tensiunea în fiecare lună și mergi la medic, dacă observi schimbări.
 • Limitarea consumului de sare! Verificați etichetele produselor alimentare. Nu adăugați sare la masă!
 • Beți cel puțin 2-2,5 litri de apă pe zi și adoptați o dietă bogată în legume, fructe de sezon.
 • Spuneți nu alimentelor de tip fastfood!
 • Renunțați la fumat!
 • Limitarea consumului de alcool!
 • Menținerea unei greutăți corporale optime; Adoptați un stil de viată activ! Cel puțin 30 minute de exerciții efectuate zilnic, vă pot ajuta să scădeți în greutate și să vă reduceți presiunea arterială.
 • Nu întrerupe tratamentul prescris! Hipertensiunea arterială este o boală cronică, iar tratamentul trebuie luat toată viața, chiar dacă valorile tensiunii arteriale devin normale sub tratament.

 

       Date statistice din județul Hunedoara

  2018 2019 2020 2021 2022
Boli Cardio-Vasculare 32.156 33.002 32.072 32.080 32635
HTA 63.158 61.887 60.410 61.040 62918
Obezitate 4.964 4835 4786 4796 4312

 

Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății, Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, va celebra acesta zi în data de 17.05.2023 ora 1100, la Centrul Recreațional al Primăriei Hunedoara în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Hunedoara. În cadrul acțiunii se va măsura tensiunea și se va discuta despre această boală.

Cu stimă,

Măsurarea tensiunii arteriale – o obligație pentru sănătatea dumneavoastră!
Prin menținerea sub control  a tensiunii arteriale evitați riscul de deces și dizabilitate.

Adoptați un stil de viață sănătos!

Materiale: Hipertensiune arterială