Ziua Mondială a Donatorului de Sânge – 14 iunie
,,Donarea de sânge este un act de solidaritate.”„Alăturați-vă efortului de a salva vieți!”
În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătății, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge. Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidentelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.
Tema campaniei este: „Donarea de sânge este un act de solidaritate.”
„Alăturați-vă efortului de a salva vieți!”
Obiectivele campaniei OMS sunt:
- sporirea gradului de conștientizare a faptului că donarea de sânge este o acțiune altruistă care aduce beneficii întregii societăți și că o aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donații regulate de către donatori de sânge voluntari;
- să sublinieze necesitatea unei donări de sânge dedicate pe tot parcursul anului, pentru a menține aprovizionarea adecvată și pentru a obține autosuficiența națională a sângelui;
- să promoveze comunităților importanța donării de sânge, pentru consolidarea solidarității comunitare, a coeziunii sociale și să încurajeze oamenii să se îngrijească unul de celălalt ;
- să promoveze colaborarea internațională și să asigure diseminarea la nivel mondial și consensul asupra principiilor donării voluntare neremunerate, sporind în același timp siguranța și disponibilitatea sângelui .
- să mulțumim persoanelor care donează sânge și să încurajeze pe cei care nu au donat încă sânge să înceapă să doneze;
Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui donarea fiind singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge. Sângele și elementele sângelui sunt necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua în fiecare zi o serie de intervenții care salvează sau prelungesc viața oamenilor. Astfel, putem afirma că donarea de sânge este darul vieții!
Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienți.
Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adult, dar variază în funcție de sex, greutate și înălțime. Sângele este menținut în permanentă mișcare într-o rețea de vase sanguine; artere și vene, care împânzesc tot organismul. Dintr-o pungă de sânge se obțin trei produse sanguine, doua dintre acestea având perioada de valabilitate de 42 zile (Concentratul Eritrocitar – globulele roșii) si de 5 zile (Concentratul Trombocitar – trombocitele). Astfel este nevoie ca zilnic un număr suficient de persoane să doneze sânge, pentru a se putea obține aceste produse sanguine.
În lume sunt 108 milioane donaţii de sânge în fiecare an.
În Uniunea Europeană, în medie 7% din populaţie donează sânge.
În România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E., numai 1,7% faţă de Danemarca 10%, Anglia 9%, Olanda 8%. Totuşi, în ultimii ani s-a observat o uşoară creştere a numărului donărilor de sânge, fapt explicat, poate, prin mai buna informare şi mediatizare care s-a realizat cu ocazia campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor. 62 țări colectează 100 % din oferta lor de sânge de la donatori voluntari de sânge .
Compartimentul Evaluare, Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, va celebra ” ZIUA MONDIALĂ A DONATORULUI DE SÂNGE” prin postarea de materiale informative pe site-ul și contul de facebook al D.S.P. Hunedoara , diseminarea de informații către corespondenții de presă și populație.
Pentru succesul acestor campanii, contăm pe sprijinul dumneavoastră!
Materiale: – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge