Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri este marcată în fiecare an la 26 iunie, dată stabilită de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987 cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate.

Scopul campaniei este de  a mobiliza părinții, educatorii, personalul din serviciile preventive, decidenții, să acționeze preventiv, printr-o atenție sporită acordată nevoilor, abilităților și oportunităților din viața copiilor și tinerilor.

Obiectivul principal al prevenției inițierii consumului acestor substanțe este de a asigura o dezvoltare sănătoasă a copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să își dezvolte abilitățile și potențialul pentru a deveni membri sănătoși, activi în comunitate și societate.

Obiectivele campaniei

 • Conștientizarea în privința importanței ascultării copiilor și tinerilor, acesta fiind primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoși și în siguranță.
 • Mobilizarea părinților, educatorilor, personalului medical din serviciile preventive și a decidenților, pentru a preveni consumul de droguri ilegale, printr-o atenție reală acordată copiilor și tinerilor.
 • Creșterea gradului de conștientizare a tinerilor în privința pericolului reprezentat de consumul drogurilor ilegale.

Mesajele  cheie

 • legătură puternică între părinți și copii, se bazează pe atenție, ascultare și iubire.
 • Primul pas pentru prevenirea eficientă a consumului de droguri și a altor comportamente riscante este ascultarea cu empatie și atenție.
 • Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja tinerii de substanțele periculoase.
 • Drogurile ilegale reprezintă un pericol pentru întreaga societate.

PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să gestioneze bine situațiile dificile de viață:

 • Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante.
 • legătură puternică între copii și părinți presupune să vă ascultați copiii și să le arătați că vă pasă.
 • Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de real ajutor.
 • Când este cazul, întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face.

PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiți și optimiști:

 • Primul pas către o legătură puternică între copii și profesori este ascultarea cu atenție și empatie.
 • Oferiți consiliere copiilor și tinerilor care au nevoie de aceasta, fără să-i judecați.
 • Chiar și în situații foarte dificile, copiii care sunt în școală și simt un sentiment de apartenență sunt mai puțin vulnerabili față de comportamentele riscante.
 • Faceți tot posibilul pentru a menține copiii la școală.

 

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Se estimează că, în 2020, în Uniunea Europeană au avut loc cel puțin 5 800 de decese prin supradoză în care au fost implicate droguri ilegale – o rată estimată a mortalității cauzate de supradoze de 16,7 decese la un milion de persoane pentru populația adultă. Majoritatea acestor decese sunt asociate cu politoxicitatea, care implică de obicei combinații de opioide ilegale, alte droguri ilegale, medicamente și alcool.

În România, conform raportului elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA) în anul 2021, la nivel național, 2484 de persoane au beneficiat de servicii medicale de urgență în urma consumului de substanțe psihoactive, aproximativ jumătate dintre solicitări fiind înregistrate pe fondul consumului de droguri ilicite și s-au înregistrat 25 de decese direct asociate consumului de droguri.

 

Numarul de cazuri  noi de intoxicatii cu substante psihotrope raportate de unitatile spitalicesti  din  județul Hunedoara

2016 2017 2018 2019 2020* 2021* 2022 Trim. I 2023
Intoxicații cu substanțe psihotrope (cazuri noi) 34 24 25 37 20 6 3 2

 

Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara va celebra  ,,Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului de Droguri” și  Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, în Piața Ferdinand – Platoul din fața Casei de Cultura Hunedoara , în data de 27.06.2023, între orele  1900– 2000, având ca parteneri  Primaria Hunedoara ,SC „FBBA GROUP” SRL Hunedoara și Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Județului Hunedoara, prin acțiunea ,,ZUMBA -o alternativă sănătoasă la consumul de alcool și droguri“,

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

Materiale: Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului de Droguri

Articole similare