În fiecare an, la  11 aprilie este marcată Ziua internaţională a pacientului cu boala Parkinson, la iniţiativa Asociaţiei Europene Împotriva Bolii Parkinson şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Data nu este aleasă întâmplător, 11 aprilie 1755 fiind ziua în care s-a născut medicul James Parkinson, cel care a scris pentru prima dată despre această boală.

Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă ca frecvență după boala Alzheimer. Boala Parkinson poate să afecteze orice persoană și nu apare doar la persoanele de vârsta a treia. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienți care depășesc 55 de ani, dar 1 din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani.

Boala Parkinson este cunoscută din cele mai vechi timpuri, medicul greco-roman, Galen descriind

2 tipuri de tremor: al mâinilor şi al corpului.  Ca afecţiune medicală, aceasta este recunoscută din 1817, odată cu publicarea „Eseu despre paralizia tremurătoare” de Dr. James Parkinson. Boala Parkinson, aşa cum au stabilit în anul 1960 savanţii When Ehringer şi Hornykiewic, este o dezordine a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescenţa neuronilor care produc dopamina (substanţa neurostimulatoare, responsabilă cu capacitatea organismului de a-şi controla mişcările), nivelul acesteia din creier scăzând cu circa 20% faţă de valorile normale, principala arie afectată fiind situată profund, în substanţa cerebrală, fiind numită şi „substantia nigra” (substanţa neagră).Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.

Cele trei semne ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradikinezia. Dintre acestea, două sunt esențiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturală este al patrulea semn, dar survine tardiv, de obicei după 8 ani de evoluție a bolii. În 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului sau picioarelor constituie primul simptom și se manifestă în special în repaus și în perioadele de stres. Tremorul este diminuat în timpul mișcărilor și dispare în somn, este accentuat de stres și de oboseală. Tremorul devine mai puțin evident pe masura evoluției bolii.

Scopul campaniei:

  • Informarea, educarea și conștientizarea populației cu privire la boala Parkinson și al impactului acesteia asupra individului, familiei şi societăţii
  • Îmbunătățirea posibilităților de îngrijire și tratament pentru cei afectați de această boală

Obiectivele campaniei :

  • Să sprijinim persoanele cu boala Parkinson și familiile acestora în vederea integrării armonioase în societate și a creșterii gradului de independență a acestora, să le oferim posibilitatea de a-și demonstra aptitudinile proprii prin participarea la un sistem constant de activități sociale.
  • mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie

 

Slogan:  ,,ÎMPREUNĂ SUNTEM UNIȚI!”

O mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie.

 

Cazuri noi de boala Parkinson (înregistrate în judeţul Hunedoara – medici de familie)

 

 

An

Total cazuri

noi înregistrate

 

       15 – 64 ani

 

     > 64 ani

2014 307 93 214
2015 487 108 379
2016 422 93 329
2017 182 31 150
2018 322 56 266
2019 309 43 266
2021 174 27 143

 

Compartimentul  de Evaluarea ,Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, în colaborare cu Primăria Municipiului Hunedoara – Direcția de Asistență Socială organizează  campania de celebrare a „Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Bolii Parkinson” la Centrul Recreațional din Hunedoara .

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

Materiale: Ziua Internaţională a Bolii Parkinson