Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

 

Centrul European de Prevenire și Control a1 Bolilor (ECDC), împreună cu autoritățile in domeniul sănătății din Uniunea Europeană, coordonează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice — o inițiativă europeană în domeniul sănătății, sărbătorită anual la 18 noiembrie.

 

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA) este o inițiativă europeană de sănătate publică desfaşurată în scopul sensibilizării profesioniştilor, a publicului şi a factorilor decidenţi cu privire la situaţia îngrijorătoare generată de rezistenţa antimicrobiană (RAM) şi la numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente.

Scopul acestei inițiative este de a promova utilizarea corespunzătoare a antibioticelor și a informa pacienții cu privire la riscurile automedicației.

Rezistența la antibiotice a crescut în ultimii ani într-o asemenea măsură, încât a devenit o amenințare importantă pentru eficacitatea antibioticelor în viitor. Combinată cu o lipsă de antibiotice noi, creșterea numărului bacteriilor rezistente la antibiotice constituie în prezent un risc grav la adresa sănătății publice.

Rezistența la antibiotice este legată de extinderea utilizării și de modul de administrare a antibioticelor. În medicina umană, rolul furnizorilor de asistență medicală primară este deosebit de important în acest context, deoarece înregistrează ponderea cea mai mare (80-90%) în ceea ce privește recomandarea de utilizare a antibioticelor, și atrage atenția asupra faptului că antibioticele trebuie atât prescrise și eliberate în mod responsabil, cât și corect utilizate. Automedicația cu antibiotice include atât eliberarea unui antibiotic fără rețetă, cât și administrarea inutilă de antibiotice rămase neutilizate. Sondaje recente (ex: Eurobarometru) au arătat că, în toate țările, marea majoritate a pacienților obține antibiotice pe bază de rețetă. Cu toate acestea, există o minoritate constantă de pacienți care utilizează încă antibiotice obținute fără rețetă (3%) sau își administrează antibiotice rămase neutilizate dintr-o cură anterioară (2%). Amploarea problemei variază de la o țară la alta. Prin urmare, există o nevoie specifică de a promova utilizarea corespunzătoare a antibioticelor în rândul pacienților care apelează la asistența medicală primară, pe întreg teritoriul Europei.

 

Campania are ca temă „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună și se adresează pacienților, precum și profesioniștilor din toate domeniile sănătății cu sloganul Utilizați antibioticele cu precauție!”.

Scopul campaniei este de a reitera importanţa creşterii prudenţei în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică şi are ca obiective principale:

  • Creşterea gradului de conştientizare în utilizarea prudentă a antibioticelor
  • Angajarea mass-media în sensibilizarea publicului în ceea ce priveşte utilizarea prudentă a antibioticelor şi fenomenul RAM
  • Menţinerea problematicii rezistenţei antimicrobiene (RAM) pe agenda politică a decidenţilor din instituţiile specifice din România şi implicarea acestora ca multiplicatori şi ambasadori ai mesajelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor în legătură cu acest aspect.

Mesajele cheie ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru campania din acest an sunt următoarele:

  • Rezistența antimicrobiană se întâmplă aici și acum! În prezent, este una dintre cele mai mari amenințări a sănătății planetei, siguranței alimentare și dezvoltării.
  • Folosirea greșită și utilizarea excesivă a antimicrobienelor la oameni, animale și plante sunt principalele cauze care duc la accelerarea dezvoltării și răspândirii RAM (rezistența la antimicrobiene) la nivel mondial.
  • Antimicrobienele sunt agenți utilizați pentru prevenirea, controlul și tratarea infecțiilor la oameni, animale și plante, dar acestea devin din ce în ce mai ineficiente.
  • Rezistența la antimicrobiene apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții nu mai răspund la agenții antimicrobieni. Ca urmare a rezistenței la medicamente, antibiotic, și alți agenţi antimicrobieni devin ineficienţi, iar infecţiile devin dificil sau imposibil de tratat, crescând riscul de răspândire a infecțiilor, boli severe și
  • Provocările rezistenței la antimicrobiene sunt complexe și multiple, dar nu sunt de netrecut. O abordare unitară a sănătății oamenilor, animalelor și plantelor va duce la salvarea a milioane de vieți, păstrând eficiența antimicrobienelor timp îndelungat și protecție în viitor împotriva agenților patogeni rezistenți la medicamente.

 

 

 

Deoarece rezistenţa la antimicrobiene continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, conştientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice (numai pe reţetă), devine esenţială pentru îmbunătăţirea situaţiei defavorabile RAM în țara noastră.

 

Date statistice din județul Hunedoara:

Evoluția cazurilor de BPOC în jud. Hunedoara

BPOC Anul 2017 Anul 2018 Anul 2019 Anul 2020 Anul 2021
Cazuri Noi 1.287 1.234 1.041 1262 418
Rămaşi în evidenţă 12.138 12.524 12.535 12.649 12.642

 

Cazurile noi de tuberculoză

TBC Anul 2017 Anul 2018 Anul 2019 Anul 2020 Anul 2021
Cazuri Noi 164 160 188 104 126
Cazuri Readmise 34 35 29 34 27

 

Infecţii asociate asistenței medicale

Anul 2017 Anul 2018 Anul 2019 Anul 2020 Anul 2021
170 153 163 194 308

 

Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara, va desfășura acțiuni de promovare a campaniei„ Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)” la Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Deva, Centrul Recreațional al Pensionarilor din Hunedoara, la centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, în unități de învățământ și la întâlnirea de lucru cu asistenții comunitari și mediatorii sanitari din județul Hunedoara.

 

Materiale: Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

Pliant ZEIA

Articole similare