INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (EAAD)  este marcată, în fiecare an, la data de 18 noiembrie. Lansată în 2008, EAAD este o inițiativă în domeniul sănătății publice care vizează încurajarea utilizării responsabile a antibioticelor.

Antibioticele sunt frecvent utilizate în mod inadecvat sau fără a fi necesare. Îmbunătățirea utilizării antibioticelor este o acțiune necesară pentru a încetini, pe cât posibil, dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Antibioticele nu sunt soluţia pentru infecţiile cauzate de virusuri (de ex. răceli obişnuite sau gripă). Antibioticele sunt eficiente doar împotriva infecţiilor bacteriene. Diagnosticul corect şi decizia privind necesitatea administrării antibioticelor sunt stabilite doar de medic.

Este importantă discuția cu medicul de familie despre problemele de sănătate individuale și administrarea antibioticelor așa cum au fost prescrise de acesta, cu respectarea instrucțiunilor, astfel încât să fie eficiente.

Utilizarea greşită sau incorectă a antibioticelor poate face ca bacteriile să devină mai rezistente la tratamente viitoare. Acesta este un pericol pentru sănătate, nu numai pentru persoana care a luat antibiotice în mod necorespunzător, ci şi pentru orice persoană care ar putea contracta ulterior aceste bacterii.

Mesajul „European Antibiotic Awareness Day (EAAD)” din acest an – „Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene!” – se referă la importanța colaborării între entitățile implicate în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene (AMR), subliniind importanța  prevenției.

#MinisterulSănătății #INSP #EAAD #AntimicrobialResistance

 

Materiale video

 

       

 

Articole similare