Alcoolul este o substanță toxică, psihoactivă, care consumată cu regularitate poate produce dependență. Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent o declarație în The Lancet Public Health ”când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.
Alcoolul provoacă cel puțin 7 tipuri de cancer: oral, esofagian, faringian și laringian, hepatic, cancer al intestinului gros (colon și rect) și cancer de sân, ultimele două fiind cele mai frecvente. Riscul de cancer crește, în mod clar, cu cantitatea de alcool consumată și cu durata consumului de alcool.
Pe lângă cancer, consumul problematic de alcool este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru morbiditate, invaliditate și mortalitate, fiind implicat cauzal în peste 200 de boli și afecțiuni (ex: accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă; tulburări mintale și de comportament, inclusiv depresie, violență și pierderi de memorie; boli mintale; leucemie la copiii ai căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii; și boli hepatice cauzate de consumul de alcool). Dintre acestea, peste 30 de afecțiuni diferite au alcoolul parte din denumire, în sensul în care boala/afecțiunea nu ar exista în lipsa alcoolului.
Studiile evidențiază faptul că nu numai indivizii și familiile lor sunt afectați de consumul dăunător de alcool, ci și comunitățile (Center for Disease Control and Prevention, 2008).
Începând cu anul 2019, ALIAT ONG alături de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, principalii parteneri ai evenimentului, au dat startul primei campanii de testare a consumului personal de alcool în rândul românilor: 5 iunie – Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool.
Peste 14.400 de persoane au completat acest chestionar la prima ediție, în peste 200 de centre în toată țara, cu ajutorul celor aproape 600 de voluntari. Au aflat în ce categorie de risc se află, ce înseamnă prea mult alcool sau un consum dăunător pentru sănătate și cum să aibă grijă de ei.
Testul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat și validat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aplicat deja în peste 190 de țări, cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc.
În perioada 17-23 iunie 2024 se desfășoară Campania ”Cât de bine cunoști riscul asociat consumului tău de alcool?” în cadrul Săptămânii Naționale a Testării Consumului Personal de Alcool, eveniment organizat de către ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, în colaborare cu D.S.P. Hunedoara și alte instituții publice locale din județ, cel mai amplu proiect de testare și prevenire a consumului riscant de alcool din țară.
Populația adultă din județul Hunedoara este invitată să își evalueze nivelul consumului de alcool, în doar 5 minute, prin aplicarea Testului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Completarea chestionarului este anonimă și confidențială. Singurele date colectate (gen, vârsta, starea civilă, urban/rural ș.a.m.d.) și analizate vor ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine, la nivel național, fenomenul consumului problematic de alcool și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente.
O echipă de specialiști și voluntari ALIAT va fi disponibilă online si telefonic, pentru a oferi, dacă este nevoie, asistență în aplicarea Testului AUDIT și consiliere, prin intermediul Chat Box-ului din Home page. Persoanele care, în urma completării chestionarului online, vor afla că au un consum de alcool riscant vor putea astfel să evite problemele de sănătate viitoare asociate consumului dăunător de alcool.
Evaluarea poate fi efectuată atât fizic, în centrele de testare din județ (vezi harta din site-ul https://www.testareaudit.ro/ – ”Caută locațiile din zona ta”), cât și online aici, pe www.testareaudit.ro – ”TESTEAZĂ-TE ONLINE”, pentru a descoperi cât de bine cunoașteți riscul asociat consumului personal de alcool și pentru a afla de la specialiști cum să evitați problemele de sănătate.
Vă invităm, în perioada 17-23 iunie a.c., la Testarea Consumului Personal de Alcool!