ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii 

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

                                                                                                                                  Nr. 5293 /08.07.2015

 

 

                                                                                           

Către,

CORESPONDENŢII DE PRESĂ

Temperaturi ridicate din aceasta vara pot sa determine efecte negative asupra populatiei din judetul nostru,mai ales pentru copii ,varstnici si persoanelor cu dizabilitati sau boli cronice (pot sa apara lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii). Directia de Sanatate Publica a jud.Hunedoara avertizeaza din nou ca iesitul din casa la orele pranzului, cand asfaltul frige si aerul pare de nerespirat, este imprudenta curata.
      Directia de Sanatate Publica a jud.Hunedoara avertizeaza ca atunci cand termometrele arata la umbra peste 34 de grade Celsius, trebuie sa evitam pe cat posibil sa iesim afara. Pe strazile cu asfalt incins si printre blocurile ce radiaza caldura, chiar si cel mai sanatos organism poate sa cedeze. Fara o hidratare corespunzatoare, care sa mentina temperatura corpului in jur de 37 grade Celsius, pot aparea crampele de caldura, insolatie, epuizare sau soc hipertermic.

Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschiseEvitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Pentru toti cei care iubesc drumetiile mentinem atentionarea cu privire la prezenta pe teritoriul judeţului Hunedoara, a viperei comune (v.berus), care deţine  un puternic venin.

             Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură.

   Muşcăturile de vipera impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin.

  Reamintim turistilor câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comună, pentru a evita muscătura de vipera:

-          purtati bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata;

-          efectuati permanent un control vizual al zonei în care urmează să păsiti;

-          nu ridicati pietre mari decât după ce, în prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi.

-          dacă intrati într-o zona cu vegetatie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un băt astfel sarpele va fugi din calea dumneavoastră.

    Persoana muscata de vipera poate muri in cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxina), hemoglobina din sange formand, impreuna cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.

   Totusi moartea cauzata de muscatura unui sarpe veninos survine in cazuri rare, mai mult de jumatate din muscaturile de vipera sunt “uscate” fara inoculare de venin. Efectele unei muscaturi de sarpe veninos variaza in functie de varsta, conditia fizica si starea de sanatate a victimei. O muscatura de sarpe poate sa afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, impiedicand luarea masurilor necesare.

TRASNPORTATI VICTIMA LA SPITAL CAT MAI RAPID CU PUTINTA PENTRU ADMINISTRAREA SERULUI ANTIVIPERIN ! (daca este posibil, sunati la serviciul 112 si solicitati o ambulanta!);

   Serul antiviperin pentru a trata cu promptitudine şi cu competenţă eventualele cazuri de muşcătură de viperă –  se asigura de unitaţile sanitare cu paturi din judet. Unitatie sanitare care au in stoc la serviciile de urgenta se antiviperin sunt : Spitalul Judetean de Urgenta Deva; Spitalul Municipal „ Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara; Spitalul de Urgenta Petrosani;  Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal Hateg, Spitalul Municipal Orastie si Spitalul Municipal Vulcan.

 

DIRECTOR EXECUTIV,                                                           

   Ec. Mariana Pâncotan                                                                    

                                                                                              COORDONATOR ACTIV. DE

                                                                            PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

                                                                                     Dr. Birau Cecilia