ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii 

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate    

Nr.

 

 

CĂTRE,

   CORESPONDENŢII DE PRESĂ

   

Săptămâna Europeană a Vaccinării  - 20-25 aprilie 2015 „Prevenire. Protecţie. Imunizare”

Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi, acest succes al sănătăţii publice, trebuie susţinut. Imunizarea este recunoscută ca fiind una dintre intervențiile de sănătate cele mai de succes şi rentabile. Aplicarea pe scară largă a programelor de imunizare de-a lungul ultimilor 30 de ani a determinat o reducere semnificativă a bolilor prevenibile prin vaccinare şi a deceselor cauzate de acestea. Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător. 

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene si promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.

Anul 2015 marchează a 10-a aniversare a Săptămânii Europene a Vaccinării.

A 10-a ediţie a Săptămânii Europene a Vaccinării oferă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la progresele care au fost realizate de programele de imunizare, precum și necesitatea de a crește angajamentul pentru imunizare.

Tema campaniei este: Angajament pentru imunizare - cum poate Europa să elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare? Scopul campaniei este: Creşterea acoperirii vaccinale prin vaccinarea unui număr cât mai mare de copii rămaşi nevaccinaţi / vaccinaţi incomplet (restanțieri) . Este nevoie de un angajament crescut faţă de imunizare, la nivel politic, profesional și personal, pentru a proteja beneficiile obţinute de sănătatea publică și pentru a evita golurile imunitare.

Regiunea europeană a OMS a fost certificată ca fiind „fără poliomielită” în anul 2002, iar în ultimele decenii numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu mai mult de 90%. Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În timp ce, succesul programelor de imunizare în controlul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare a condus la faptul ca mulţi părinţi şi profesionişti din domeniul sănătăţii să nu se mai teamă de aceste boli, încrederea publicului în vaccinuri a fost afectată de diverse grupuri, site-uri web sau de către presă, care, au pus sub semnul întrebării necesitatea şi siguranţa vaccinării.

De asemenea, în procesul de stabilire a priorităţilor pentru sănătate, angajamentul politic față de imunizare a scăzut. Este necesar ca sprijinul politic puternic pentru imunizare să fie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care vor cauza îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese şi, vor plasa o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.

Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii.Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.

Doctorul Victor Olsavszki, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a spus că la nivelul întregii Europe se constată o tendință de scădere a numărului vaccinărilor.OMS consideră că rata de vaccinare ar trebui să fie peste 95%. „Considerăm că dacă sub 95% din populatie nu e vaccinată, pot apărea epidemii.Pentru României, din datele pe care le are Institutul de Sănătate Publică, rata de vaccinare e cam pe la 93%. Problema e că pe anumite tipuri de vaccinări a scăzut îngrijorător de mult”. Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B este de 91,3%. 

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România a arătat de asemenea că vaccinarea este singura metodă prin care pot fi prevenite unele boli transmisibile, mai ales așa-numitele „boli ale copilăriei”, pe de o parte, iar vaccinurile sunt printre cele mai controlate și reglementate din lume.

„Niciodată nu intră pe piață un vaccin care nu are garanții de siguranță. Sigur că există și efecte adverse, dar acestea trebuie să înscrie sub un prag de unu la mie. Or, dacă punem în balanță ce înseamnă posibilitatea, rară, de a apărea o serie de efecte adverse și ce poate determina infectarea și boala ca atare, atunci categoric câștigul îl are vaccinarea”

”Să îmi vaccinez sau nu copilul?” este întrebarea pe care şi-o pun toţi părinţii încă din primele zile de viaţă ale celui mic. „Nu întâmplător Ministerul Sănătății, spune doctorul Victor Olsavszki, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a lansat acum această dezbatere, pentru că săptămâna 20 aprilie-25 aprilie este săptămâna internațională a vaccinării, pe care toate statele o punctează într-un fel sau altul. Să amintim populației că este o problemă pe care trebuie să o tratăm la modul foarte serios”În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situația imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susținute împotriva imunizării.Proiectul Ministerului Sănătății va fi elaborat împreună cu specialiștii în domeniu și va fi implementat numai după ce va fi suspus dezbaterii publice.În elaborarea proiectului Ministerul Sănătății va beneficia de expertiza în acest domeniu a reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății.Ministerul Sănătății precizează, încă o dată că proiectul  va fi conceput pe informarea părinților și conștientizarea necesității vaccinării.

Acoperirea vaccinală în august 2014 şi februarie 2015 in Judeţul Hunedoara este:         

 

Tip vaccin şi nr. doze

AV urban (%)

AV rural (%)

August 2014

Februarie 2015

August 2014

Februarie 2015

BCG 

95,19

95,32

95,74

97,62

HEP B

83,84

82,72

80,85

80,95

DTPa

76,41

69,16

74,46

66,66

Hib

76,41

69,16

74,46

66,66

VPI

76,41

69,16

74,46

66,66

ROR 

76,85

71,96

70,21

69,04

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, va organiza campania Săptămâna Europeană a Vaccinării în data de 23.04.2015, ora 13°° în sala „Spiru Haret” din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara; cat si acţiuni de informare a populaţiei cu privire la Săptămâna Europeană a Vaccinării şi distribuire de pliante„Vaccinarea este primul drept al copilului tău- NU REFUZA” la Maternitatile din judet: luni 20.04.2015 Spitalul de Urgente Petrosani; miercuri 22.04.2015 Spitalul Municipal Hunedoara; vineri 24.04.2015 Spitalul Judetean Deva  .

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara invită reprezentanţii mass-mediei să susţină eforturile organizatorilor Săptămânii Europene a Vaccinării 2015 prin reflectarea potrivită a evenimentelor aferente, ca o contribuţie la mai multă sănătate pentru copiii noştri şi pentru noi înşine.

Vaccinarea ste singura metodă prin care putem preveni. De ce să lăsăm un copil să sufere? E suficient ca un copil nevaccinat să capete boala și s-o transmită la nevaccinaţi.

 

         DIRECTOR EXECUTIV,                           MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

              Ec. Mariana Pâncotan                                              Dr. Repede Ştefan

 

 

COORDONATOR ACTIV. DE

PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

                                                                                                Dr. Birau Cecilia