ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii  

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate     

Nr. 4302 / 10.05.2016

EOD2016 Logo2 Small 1

 

CĂTRE,

                                  CORESPONDENŢII DE PRESĂ    

 

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII– 2016

Ne hrănim, ne mișcăm, de kilograme în plus să scăpăm!

 

 

Prima Zi Europeană Împotriva Obezității (ZEIO), a avut loc în mai 2010.

În 2010, ZEIO a primit premiul pentru "Campania Anului" la premiile europene Public Affairs.

Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este o zi de sensibilizare recunoscută la nivel internațional, activitățile și inițiativele care au loc în jurul ei sunt foarte importante. Acestea includ evenimente organizate la nivel local, național și internațional și multe vor continua și după aceea.

Scopul este de a spori cunoașterea și înțelegerea necesității unei acțiuni la nivel european și național, pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul obezității. În același timp, campania sprijină cetățenii europeni care sunt supraponderali sau obezi pentru a face modificari ale stilului de viață, pentru a gestiona greutatea lor și a ameliora starea generală de sănătate și calitatea vieții

Îngrijorătoare este incidența tot mai mare a obezității infantile în Europa. Obezitatea la copil, în special în al doilea deceniu de viață, este acum recunoscută a fi un predictor puternic al obezității la adulți, în special pentru copiii foarte supraponderali, cu părinți obezi.

Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că obezitatea are consecințe nefaste sociale, economice și asupra sănătății. De aceea, obezitatea din copilărie este acum recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, iar acest lucru a fost sporit și mai mult de prevalența tot mai mare a obezității la adulți, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

          Obezitatea este o afecţiune cronică. Urmărirea şi supravegherea continue sunt necesare pentru a preveni creşterea ulterioară în greutate, monitorizarea riscului de îmbolnăvire şi tratarea predispoziţiilor asociate precum diabetul zaharat de tip 2, afecţiunile cardiovasculare și unele forme de cancer.

         Din luna iunie 2013, Asociația Medicală Americană a recunoscut oficial obezitatea ca boală, iar această decizie va duce la abordarea țintită a acestei afecțiuni la nivel internațional referitor la accesul individual la tratament, precum și la tipul de tratament aplicat.

Obiectivele acestei campanii sunt:

  1. Sensibilizarea oamenilor cu privire la obezitate și implicațiile medico-sociale ale acesteia.
  2. Recunoașterea obezității de către Uniunea Europeană și guvernele statelor membre ca o boală cronică și conștientizarea beneficiilor pe care acest lucru le va aduce atât persoanelor fizice cât și sistemelor de sănătate.
  3. Creșterea accesului la îngrijire și tratament pentru cei care sunt supraponderali sau care sunt obezi.
  4. Sprijinirea inițiativelor Asociației Europene de Studiu a Obezității (EASO) și ale asociațiilor naționale și centrelor colaboratoare.

 

Date statistice pentru jud. Hunedoara:

 

 Anul

2013

2014

2015

Obezitate

2990

4374

4716

HTA

61700

62629

62856

Boli Cardio-Vasculare

33136

32320

32752

 

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate va desfăşura campaniile „Ziua Europeană Împotriva Obezităţii”; „Ziua Naţională a Inimii”; „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii”; „Ziua Mondială fără Tutun” în data de12.05.2016, ora10łş, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Deva, în data de 19.05.2016, ora 10şş, la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Corp 2 Deva, strada Scarisoara nr.4 şi în data de 27.05.2016, ora 12şş, la Colegiul Naţional „I.C.Brătianu” Haţeg.

 

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 

         DIRECTOR EXECUTIV,                           MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

              Ec. Mona Radu                                                   Dr. Repede Ştefan

 

   

 

 ŞEF COMPARTIMENT

EVALUARE şi PROMOVARE a SĂNĂTĂŢII  şi EDUCAŢIE pentru SĂNĂTATE

Dr. Birău Cecilia