ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii  

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate    

Nr.

 

CĂTRE,

              CORESPONDENŢII DE PRESĂ    

 

 

ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII - 4 mai 2015

 

 

 Ziua Naţională a Inimii (ZNI) este celebrată începând cu 1997, la fiecare 4 mai şi a fost introdusă în România pe 4 august 1996 în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale din primăvara aceluiaşi an. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

În România se înregistrează un infarct la fiecare 30 de minute, iar numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare ajunge, anual, la 150.000. 80% dintre acestea ar putea fi prevenite, dacă bolnavii ar merge periodic la control. Majoritatea bolilor cardiovasculare este cauzată de factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolulului sanguin, excesul de greutate corporală, fumat, lipsa de activitate fizică sau prezenţa diabetului zaharat. Aceşti factori de risc pot fi controlaţi, trataţi sau modificaţi prin măsurile luate de către persoanele fizice în cadrul familiilor, în viaţă de zi cu zi în casele lor proprii, cum ar fi o dieta sănătoasă, exerciţiile fizice regulate şi evitarea fumatului.

ZNI 2015 are ca scop încurajarea activităţii fizice cotidiene drept cea mai importantă resursă personală pentru sănătatea cardiovasculară, prevenţia bolilor cronice şi longevitatea verde. Obiectivele ţintesc conştientizarea publică în privinţa beneficiilor PA în prevenirea obezităţii, bolilor cardiovasculare, cancerelor şi diabetului şi atingerea unor doze (intensitate x durată) de PA care să atragă beneficii în aspecte ale stilului de viaţă asociate în mentalul colectiv cu “viaţa sportivă” (renunţarea la fumat, alimentaţia sănătoasă, gestionarea mai bună a stresului şi diminuarea violenţei şi a izolării sociale).

       Studii mai noi sugerează rolul activităţii fizice în reducerea efectelor stresului psihosocial asupra cordului, frânarea instalării şi progresiei aterosclerozei; unele date sugerează chiar un potenţial de regresie a aterosclerozei.

       Recomandările privind nivelul activităţii fizice cu intensitate moderată în timpul liber, s-au cristalizat actualmente după cum urmează:

§         Adulţi sănătoşi cu munca dominant sedentară: 30 la 60 min. în cele mai multe zile ale săptămânii, preferabil zilnic.

§         Copii/tineri sănătoşi: 60 min. în cele mai multe zile ale săptămânii, preferabil zilnic.

§         Adulţii angrenaţi în muncă foarte solicitantă fizic sunt deja la risc şi trebuie să-şi asigure monitorizare specială a sănătăţii cardiovasculare; pentru aceştia, timpul liber trebuie consacrat unor activităţi de relaxare cu consum energetic minim.

       În euro-context, România se plasează în ierarhia inactivităţii fizice la populaţia peste 15 ani pe o poziţie mijlocie cu o prevalenţă, totuşi îngrijorătoare, de circa 40%.

              Date statistice din judeţul Hunedoara

 

 

2012

2013

2014

 

Boli Cardio-Vasculare

32849

33136

32320

 

HTA

60234

61700

62629

Cazuri noi IMA

2012

2013

2014

Diabet zaharat tip II

21779

22533

24833

 

182

150

108

Obezitate

2683

2990

4374

 

IMA = infarct miocardic acut

Ziua Naţională a Inimii (ZNI)  doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos. Câteva schimbări în stilul de viață pot contribui major la protejarea sănătății noastre.

            Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate v-a desfăşura campania Ziua Naţională a Inimii (ZNI)  în data de 04 mai  2015, ora 11°°,  în cortul amplasat la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara (zona pietonală), unde se va măsura tensiunea arterială persoanelor care doresc să-şi cunoască valorile tensiunii arteriale şi se vor distribui materiale Informativ – Educative.

 

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 

 

 

   DIRECTOR EXECUTIV,                                      MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

     Ec. Mariana Pâncotan                                                         Dr. Repede Ştefan

 

 

 

COORDONATOR ACTIV. DE

PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

Dr. Birau Cecilia