ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.211.848    Fax: 0254.213.758    E-mail: deva@asphd.ro    Web Site: www.asphd.ro

             Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii  

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate    

   Nr.

        

Către,

CORESPONDENŢII DE PRESĂ

 

        Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice – 1 octombrie 2015

Durabilitatea și Vârsta . Incluziunea în mediul urban

                        Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân

 

 

         Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este o zi specială în întreaga lume şi este sărbătorită  în data de 1 octombrie a fiecarui an şi ne reaminteşte cât de valoroşi sunt oamenii, indiferent de vârsta lor. 

  Sloganul acestei campanii ,cu ocazia Conferinţei  Organizaţiei Naţiunilor Unite este : Durabilitatea și Vârsta . Incluziunea în mediul urban .

                  Deja, mutarea oamenilor din intreaga lume in oraşe se face într-un ritm record astfel 6 din fiecare 10  oameni din lume urmeaza să locuiască în zonele urbane până în 2030. În conformitate cu fenomenul de urbanizare, numărul persoanelor în etate este în creștere mai rapid în zonele urbane din țările în curs de dezvoltare. Efectul  combinat al ambelor fenomene înseamnă că numărul de persoane de peste 60  de ani de viață în orașe ar putea crește la peste 900 milioane până în 2050 - care constituie un sfert din totalul populației urbane din țările în curs de dezvoltare.

      Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106. În domeniul protecţiei sociale a populaţiei, Consiliul Europei a adoptat, la 3 mai 1996, Carta Socială Europeană, care vizează dreptul la protecţia sănătăţii, la securitatea socială şi medicală, cât şi dreptul de a beneficia de servicii sociale. Carta a fost semnată de România la 15 mai 1997 şi a fost ratificată prin legea nr. 74/1999. Astfel, a fost adoptată Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice. Sunt considerate persoane vârstnice, în sensul legii, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege.

           Uniunea Europeană se confruntă cu un fenomen accentuat de îmbătrânire a populaţiei. Conform ultimelor previziuni ale Eurostat, publicate în 2008, până în 2060 în Uniunea Europeană vor fi numai două persoane de vârstă activă (între 15 şi 64 ani) pentru fiecare persoană de peste 65 de ani, în comparaţie cu raportul actual de patru la unu. Această tendinţă se aşteaptă să atingă punctul culminant între anii 2015 şi 2035, când grupul numeros al generaţiei "baby boom" va fi la vârsta pensionării.

        Această schimbare poate fi pusă pe seama efectului combinat al ratei scăzute a natalităţii şi al creşterii speranţei de viaţă. Începând cu anul 1960, speranţa de viaţă a crescut cu opt ani, iar prognozele demografice pe următorii patruzeci de ani anticipează creşterea speranţei de viaţă cu încă cinci ani.

Scopul acestei campanii este îmbunătăţirea percepţiei persoanelor vârstnice asupra calităţii vieţii lor în cursul procesului de îmbătrânire şi asupra rolului lor activ în societate.Populaţia trebuie să înţeleagă de ce trebuie accentuat rolul persoanelor vârstnice în societate. "Cine n-are bătrâni să-și cumpere"

Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor pe termen mediu şi lung.

                   Soluţii stil de viaţă pentru îmbătrânire sănătoasă        

Ř      Stilul de viaţă nesănătos, practicat adesea timpuriu, poate  reduce şansele pentru o stare bună de sănătate şi calitate  a vieţii la vârsta a 3-a şi poate provoca decesul prematur. Alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii          fizice, consumul de tutun şi alcool contribuie la dezvoltarea de boli cronice la vârsta a 3-a precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerele, bolile cronice respiratorii şi tulburările  mintale; împreună aceste afecţiuni sunt responsabile de circa 77% din povara bolilor şi de 86%  din decesele înregistrate în Regiunea Euro-OMS *; grupurile dezavantajate social, între care vârstnicii, suportă cea mai mare parte din această povară.

Ř      Deşi renunţarea la comportamentele nesănătoase nu totdeauna produce îmbunăţiri semnficative şi imediate ale stării de sănătate,  schimbarea este oricând benefică. Astfel riscul de deces prematur poate scade cu 50%, dacă persoanele cu vârsta 60-75 de ani renunţă la fumat. În plus, o dietă sănătoasă, activitate fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea consumului de tutun pot întârzia sau împiedica apariţia  diabetului zaharat de tip 2.

Ř      Mişcarea pentru sănătate – importantă pentru o stare bună de sănătate şi la vârsta a 3-a. Potrivit OMS (“Global recommendations for physical activity and health”) indivizii cu vârsta =/> 65 ani activi fizic, bărbaţi şi femei, prezintă rate mai scazute ale mortalităţii cauzate de: boli coronariene, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet zaharat tip 2, cancer de colon, cancerul de sân – în comparaţie cu cei inactivi şi prezintă un nivel mai ridicat de fitness cardio-respirator, precum şi biomarkeri  mai favorabili în privinţa bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2 şi osteoporozei. Căderile şi consecinţele lor traumatice îşi micşorează semnificativ incidenţa.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la initiativa Societăţii Americane a Cancerului, începand cu 1985, a stabilit prin Convenţie Internaţională ca luna octombrie să fie Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar. Această formă de cancer nu produce durere si nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii. Incidenţa cancerului de sân a crescut lent, dar continuu în ultimele decade. Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femeile de 40-59 de ani iar riscul creşte cu vârsta şi fiecare femeie este la risc.  Depistarea precoce a cancerului de sân imbunataţeşte semnificativ şansele unei femei de supravieţuire a bolii. Screeningul  mamar poate identifica cancerul  inainte de apariţia simptomelor, atunci când o gamă mai bună de opțiuni de tratament sunt disponibile care să conducă cu succes. la un rezultat mult mai bun. "Screening-ul de san salveaza vieti.

În prezent, nu există suficiente cunoştinţe cu privire la cauzelele cancerului de san, prin urmare, depistarea precoce a bolii rămâne piatra de temelie a controlului cancerului de san. Când cancerul de sân este detectat devreme iar diagnosticul şi tratamentul adecvat sunt disponibile, există o bună şansă de vindecare a cancerului de sân. Dacă este detectat târziu, tratamentul curativ nu mai este o opțiune. În astfel de cazuri, este nevoie de îngrijire paliativă pentru ameliorarea suferințelor pacienților şi a familiilor lor.

Cea de a treia vineri din luna octombrie a fiecărui an este Ziua Naţională a Mamografiei şi a fost proclamată prima dată de preşedintele Clinton în 1993.  În această zi, sau pe tot parcursul lunii, femeile sunt încurajate să facă o programare la mamografie.

             Scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive în rândul populaţiei.

             Obiectivele Campaniei sunt: informarea pacientelor diagnosticate cu cancer de sân cu privire la importanţa controlului factorilor de risc extrinseci în evoluţia afecţiunii; conştientizarea femeilor cu risc crescut (AHC – pozitive pentru cancerul de sân) asupra rolului examinărilor mamografice şi a autoexaminării sânului, în depistarea precoce; educarea populaţiei feminine generale cu privire la rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului mamar.

       Cancerul mamar este unul dintre cele mai întâlnite forme de cancer :

    Incidenţa cazurilor nou diagnosticate de cancer în jud. Hunedoara:

Anul

Total cancere

Cancer de col uterin

Cancer de sân

2010

1432

82

141

2011

1465

77

125

2012

1512

81

112

2013

1568

73

105

2014

1738

79

162

 

 

                        Cu ocazia Campaniei “Ziua Internaţională a Vârstnicului – Amici pentru bunici” si                                Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân : Direcţia  de  Sănătate  Publică  a  judeţului  Hunedoara  va sărbători persoanele de vârsta a treia, în data de 01 Octombrie 2015 :

-          Ora 10şş,  la Sala POLIVALENTĂ-Centrul de zi al C.A.R.P.Deva. Activitatea este realizata in colaborare cu elevii din clasa pregatitoare muzica, Prof. Coordonator Mihaela Dobra , de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice "Sigismund Toduţă" Deva.Menţionăm că evenimentul educă populaţia, copiii şi adolescenţii să practice un stil de viaţă sănătos,iar femeile sa conştientizeze faptul că este foarte importantă depistarea la timp a cancerului de sân.

-          Ora 17 şş,la sala Europa – Inspectoratul Scolar Jud. Hunedoara Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân Activitatea este realizata in colaborare cu ISJ Hunedoara si Asociatia Femeilor din Organizatia PSD Jud. Hunedoara

 

Vă invităm deci stimaţi prieteni şi parteneri din media să vă alăturaţi nouă  in campaniile desfasurate

 

 

 

    

DIRECTOR EXECUTIV DELEGAT,                      MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

      Ec. Mariana Pâncotan                                                         Dr. Repede Ştefan

 

 

 

COORDONATOR ACTIV. DE

PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

Dr. Birău Cecilia