ROMÂNIA

MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA  DE  SANATATE  PUBLICA  A  JUDETULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poștal 330190, judetul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sanatatii și Educatie pentru Sanatate  Nr.

 

 

CATRE,

                            CORESPONDENTII DE PRESA

Ianuarie

Luna sanatatii pielii

 

Pielea este cel mai mare organ al nostru, masoara 2 mp, insa are o grosime de numai câtiva milimetri (intre 0.1 pâna La max.10 mm) și cântarește intre 10 și 20 de kg, in functie de greutatea și inaltimea fiecarei persoane. Fiecare centimetru patrat de piele contine aproximativ 20 de glande sebacee, 100 de glande sudoripare, 4 m de nervi, 1 metru de vase de sânge, in medie 5 fire de par, in jur de 5000 de terminatii nervoase și aproximativ 6 milioane de celule.

Pielea noastra este, poate cea mai expusa și cea mai vulnerabila la frig. Ea trebuie ingrijita și protejata cu mai multa atentie in perioada sezonului rece decât in restul anului. Afectiuni ale pielii se pot inrautati sau pot aparea altele nebanuite, cum ar fi urticaria la frig.

Odata cu venirea anotimpului rece, concentratia filmului hidrolipidic de la suprafata pielii produs de catre glandele sebacee si sudoripare scade semnificativ.Astfel, scade protectia antimicrobiana, iar procesul de hidratare natural pielii se reduce. Prin urmare, avem pielea uscata (xeroza cutanata), sensibila, pruriginoasa (mancarime, usturime) in special la nivelul suprafetelor expuse la frig (fata, maini, picioare). Atunci cand manifestarile se accentueaza, observam ca pielea se inroseste, leziunile se pot suprainfecteaza (in special cu stafilococ) sau observam eczema fisurara ar trebui sa ne prezentam la medic. Aceste modificari sunt mai frecvente dupa folosirea de sapunuri agresive, la cei ce degreseaza pielea prin spalare excesiva, la cei cu ten uscat constitutional si, in mod normal, odata cu inaintarea in varsta.

Degeratura este inghetarea lichidului din celule. Exista patru grade de degeratura. Degeraturile de gradul I se refera la o forma mai usoara in care doar celulele de suprafata pielii ingheata, de obicei pe nas, urechi, obraji, degetele de la maini si picioare. Pielea afectata poate deveni rosie si apar senzatii de arsura si furnicaturi. Daca expunerea la frig se prelungeste, apar degeraturile de gradul II - pielea devine alba si apare senzatia de amorteala. Aceste doua tipuri de degeratura sunt cele mai intalnite si, daca sunt identificate la timp, se poate restabili starea de sanatate a tesuturilor, fara urmari neplacute. Degeraturile superficiale afecteaza pielea si tesutul subcutanat. Pielea devine ferma, alba si ceroasa, desi tesutul de dedesupt ramane moale. Degeraturile profunde de grade III si IV afecteaza piele in toata grosimea, tesutulurile din profunzime, inclusiv muschii si oasele.

Functiile pielii: protectie, sensibilitate, functia de separare, functia de termoreglare.

     Sanatatea pielii poate fi afectata de multi factori, printre care ereditatea, vârsta, clima, poluarea, regimul alimentar, nivelul de stres și fluctuatiile hormonale. Multitudinea de factori externi și interni ne obliga, ca fiinte rationale, sa prevenim imbatrânirea și uzura pielii, precum și actiunea factorilor care ii pot cauza afectiuni benigne și maligne - cum este cancerul de piele.

Melanomul este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Chiar daca melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele este cel mai grav. Din fericire, melanomul poate fi vindecat daca este depistat si tratat in stadiile incipiente cand este localizat doar la nivelul pielii.       

 

 

 

Date statistice cancer de piele  Judetul Hunedoara

 

Cazuri

noi

melanom

2010

 

2011

 

2012

 

2013

2014

18

21

19

15

17

Cazuri

noi cancer piele

26

51

57

114

150

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate  va organiza campania: “ Luna sanatatii pielii”, in data de 28 ianuarie 2015, ora 13°°,  Sala de Festivitati a Directiei de Sanatate Publica Hunedoara – Deva

 

Pentru succesul acestei campanii, contam pe sprijinul  dumneavoastra activ - veniti cu noi!

 

 

 

 

 

 

   DIRECTOR EXECUTIV DELEG,                           MEDIC ȘEF DEPARTAMENT  SSP,

              Ec. Mariana Pâncotan                                                      Dr. Repede Ștefan

 

 

 

COORDONATOR ACTIV. DE

PROMOVARE ȘI EDUCATIE IN SANATATE,

                                                                                      Dr. Birau Cecilia