Nr.              /18.03.2016

untitled                       

 

 

 

 

 

CĂTRE,

                                  CORESPONDENŢII DE PRESĂ

 

 

„Ziua Mondială a Sindromului Down (WDSD)”- 21 martie  2016

“Prietenii Mei, Comunitatea Mea”

        Beneficiile mediului inclusiv pentru copiii de azi şi adulţii de mâine –

                                   

 

Ziua Mondială a Sindromului Down celebrată anual în 21 martie, a ajuns anul acesta la a 11-a editie.

De la an la an, vocile persoanelor cu sindrom Down si a celor care traiesc si muncesc alaturi de ei, se aud din ce in ce mai tare. In acest an, aniversarea Zilei Mondiale a Sindromului Down urmareste cresterea gradului de constientizare a sindromului Down, ce inseamna a fi o persoana cu sindrom Down si care este rolul acesteia in viata si comunitatile noastre.

Sindromul Down nu este o boală, este o modificare genetică, o dispunere cromozomială naturală (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Denumirea Down provine de la medicul englez  John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46. Din aceasta cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de “trisomia 21” sau “mongolism”.

Persoanele cu sindromul Down, in conditiile de egalitate cu ceilalti membri ai comunitatii, trebuie sa fie in masura sa se bucure ca si acestia, de drepturi depline si egale, atat copiii cat si adultii.  Toti copiii cu sindrom Down pot frecventa unitati de educatie si invatamant obisnuite. Multi dintre acestia urmeaza scolile de masa, scolile profesionale de meserii, liceele de masa, putand sa invete sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca. Daca li se ofera sansa, tinerii adulti si adultii pot lucra fie in ateliere protejate, fie in locuri de munca obisnuite. Suportul de care acestia au nevoie variaza de la o persoana la alta, unii dintre ei ducand o viata independenta.

Fiecare persoană are aptitudini, înclinaţii şi talente proprii. Fiecare adult şi copil cu sindrom Down este un individ aparte şi trebuie respectat ca atare. Prejudecăţile în privinţa persoanelor cu sindrom Down trebuie eliminate.
          De aceea, in cazul copiilor cu sindrom Down si alte dizabilitati le sunt oferite oportunităţi de a participa, alături de toţi copiii la activităţile cotidiene, creându-se un mediu de acceptare, respect şi prietenie întreaga comunitate are de câştigat. Nu numai asta, dar acest mediu pregăteşte toţi copii de astăzi pentru viaţă, iar persoanele cu sindrom Down, ajunse adulte, să trăiască, să lucreze şi să participe la dezvoltarea comunităţii, cu încredere şi autonomie individuală, pe deplin incluse în societate, alături de prietenii şi colegii lor.

 

Evidenţa persoanelor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani şi peste 18 ani, cu Sindrom Down,  (date statistice de la DGASPC).

Sindrom Down Hunedoara

0-18 ani

   >18 ani  

Total

2014

65

34

99

2015

67

41

108

 

DSP Hunedoara, prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate,  va organiza în parteneriat cu  Directia Generala Asistenta Sociala si Protectia Copilului judetului Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara,  Colegiul Medicilor Dentisti, producătorii de apă potabila, Crucea Roşie, Primăria Teliucul Inferior, Primăria Ghelari, celebrarea campaniilor: “Ziua Mondială a Sindromului Down”, “Ziua Mondială a Sănătăţii Orale”, “Ziua Mondială a Apei”, “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei“ în zilele:

-      18 martie 2016, ora 1000, la Gradinita cu Program Prelungit Nr.6 Deva

-      21 martie 2016, ora 1300, la Şcoala Generală Teliucu Inferior

-      22 martie 2016, ora 1100, la sediul D.S.P. Hunedoara, sala de festivitati

-      24 martie 2016, ora 1300, la Colegiul National de Pedagogie “Regina Maria” Deva

          Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, va invitam sa veniţi alături de noi pentru a încuraja copiii şi adulţii cu sindromul Down, pentru a spune “Prietenii Mei, Comunitatea Mea” şi pentru ca întreaga lume să cunoască beneficiile dezvoltării mediului de viaţă inclusiv.

          Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 

 

          DIRECTOR EXECUTIV,                     ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.

          Ec.Mariana Pâncotan                                  Dr.Ştefan Repede

 

 

ŞEF COMP.EVALUARE ŞI PROMOVARE A SĂNĂTĂŢII,

EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE ,

Dr. Cecilia Birău