ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii  

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate    

Nr.

 

CĂTRE,

    CORESPONDENŢII DE PRESĂ 

 

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân 1-7 August 2015

ALĂPTEAZĂ ŞI LUCREAZĂ: ACUM ESTE POSIBIL!

 

       În acest an, Organizaţia Mondială pentru promovarea alimentaţiei la sân are plăcerea să anunţe sloganul „Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân” pentru anul 2015 care este: ALĂPTEAZĂ ŞI LUCREAZĂ: ACUM ESTE POSIBIL!

     Tema campaniei din anul acesta şi anume femeile care lucrează şi alăptează, revitalizează campania din 1993 a SMAS privind iniţiativa locului de muncă plăcut, „prietenos”. Primul aliment pe care îl consumă o ființă umană - laptele matern - este unul dintre cele mai sigure pentru nou-născuți.

Ca în fiecare an, scopul campaniei este de a încuraja alimentaţia la sân şi a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Alăptarea este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie. OMS recomandă alimentaţia naturală exclusivă până la vârsta de 6 luni şi apoi continuare cu alăptarea adiţională.

      Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil:  asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată;  protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor;  este uşor digerabil;  are temperatură optimă;  este steril;  reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei la prematuri; reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi tip II (mai ales alăptarea exclusivă 6 luni);  reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei;  previne malnutriţia;  reduce riscul anemiei feriprive;  reduce riscul dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasă, celiachie) în copilărie şi a bolilor cardio-vasculare din perioada de adult;  reduce riscul morţii subite;  reduce riscul alergiei şi al astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni; favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii;  asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă;  interdependenţa reciprocă prin alăptare a mamei şi copilului, fundamentează legătura mamă - copil şi reduce tulburările emoţionale şi de adaptare a copilului în adolescenţă.
    
Beneficiile alimentaţiei la sân pentru mamă:  ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum;  este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale;  duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung;  contraceptiv (98%) numai pe perioada alăptării exclusive;  scade necesarul de insulină la mamele diabetice;  diminuă efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii;  este mai comodă şi mai puţin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat, copilul este portabil;  are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne;  realizează o legătură strânsă cu copilul; economie pentru familie.
   
Beneficiile pentru societate: se economisesc banii pentru achiziţionare de lapte praf; scad cheltuielile pentru tratarea bolilor acute şi cronice ale copilului; are efect ecologic pozitiv; populaţie sănătoasă.
   
Dezavantajele alimentaţiei artificiale: îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice); alergie la proteinele laptelui de vacă (diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice); mai greu digerabil; încărcare osmotică mare; obezitate; risc de rahitism sau anemie; creşte riscul diabetului zaharat; nu conţine substanţe biologice; prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei; poate produce probleme dentare (datorită tetinei); nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea; încarcă bugetul familiei.

 

 

       Situaţia cazurilor conexe alăptării la sân în judeţul nostru:

 

  Anul

Gravide

Natalitate

Întreruperi de sarcină

Total 2011

2952

3076

809

Total 2012

3113

3257

549

Anul 2013

1938

3077

644

Anul 2014

1806

3078

594

 

În conformitate cu Ordinul MS/MAI nr. 380/106/2011 privind modificarea art. 1 din anexa nr. 1 la Ordinul Ministrului Sănătăţii si al Ministrului Administratiei şi Internelor nr. 267/1253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001, acordarea gratuită de lapte praf pentru copii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern în judeţul Hunedoara s-a desfăşurat astfel :

-         în anul 2011 au fost eliberate 1264 reţete pentru lapte praf

-         în anul 2012 au fost eliberate 2257 reţete pentru lapte praf

-         în anul 2013 au fost eliberate 2522 reţete pentru lapte praf

-         în anul 2014 au fost eliberate 1970 reţete pentru lapte praf

 

         În 06.08.2015, ora 13şş, se va organiza la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, str. 22 Decembrie nr. 58,  în Sala de Festivităţi, un simpozion pentru celebrarea campaniilor:

 

„Săptămâna Mondiala a Alimentaţiei la Sân

 ALĂPTEAZĂ ŞI LUCREAZĂ: ACUM ESTE POSIBIL!

 

 si  Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (WhepD) „

PREVINE HEPATITA - ACTIONEAZA ACUM !

            De asemenea pe parcursul acestei saptămâni ( 1-7 August 2015 ) se vor organiza acţiuni de informare a femeilor gravide şi lehuze  la maternităţile spitalelor din judeţ.

 

Acţiunile IEC planificate vor sublinia importanţa alăptatului la sân pentru mame, copii şi societate în general. Protejarea, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân este un scop vital.

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara invită reprezentanţii mass-mediei să susţină eforturile organizatorilor Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân 2015, prin reflectarea potrivită a evenimentelor aferente, ca o contribuţie la mai multă sănătate pentru copiii noştri şi pentru noi înşine.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,                                      MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

     Ec. Mariana Pâncotan                                                         Dr. Repede Ştefan

 

 

COORDONATOR ACTIV. DE

PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

Dr. Birău Cecilia