ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

Operator de date cu caracter personal nr.34141

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate     

Nr. 3216/05.04.2016

 

                                

 

 

                                    CĂTRE,

                                                CORESPONDENŢII DE PRESĂ

                                                Ziua Internaţională a Bolii Parkinson - 11 aprilie 2016

                                                A invata - A sustine – A actiona.

 

           

            V-aţi întrebat vreodată cum e să vreţi să daţi mâna cu cineva şi să vă tremure necontrolat astfel încât să îi speriaţi pe cei din jur?  Sau să vreţi să beţi un pahar de apă într-o zi călduroasă de vară şi să o vărsaţi pe toată până beţi? Sau să ieşiţi la plimbare cu nepoţelul în parc şi brusc să vi se blocheze picioarele?...
            Aceste lucruri se întâmplă frecvent persoanelor care suferă de maladia Parkinson. Simptomele maladiei Parkinson sunt diferite de la caz la caz şi pot varia de la o zi la alta, de la o oră la alta. 

                                   

            Boala Parkinson este o boală degenerativă, caracteristică omului, ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor, întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală. La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% şi 80% din celulele din zona de control a activităţilor motorii sunt deja distruse .

            În fiecare an la 11 aprilie (ziua de naștere a medicului James Parkinson, primul medic care a descries simtomele bolii) se marchează Ziua Mondială a Bolii Parkinson, proclamată din iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea în 1992.

Boala Parkinson este cunoscută din cele mai vechi timpuri, medicul greco-roman, Galen descriind 2 tipuri de tremor: al mâinilor şi al corpului.

            Ca afecţiune medicală, aceasta este recunoscută din 1817, odată cu publicarea „Eseu despre paralizia tremurătoare” de Dr. James Parkinson. Boala Parkinson, aşa cum au stabilit în anul 1960 savanţii When Ehringer şi Hornykiewic, este o dezordine a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescenţa neuronilor care produc dopamina (substanţa neurostimulatoare, responsabilă cu capacitatea organismului de a-şi controla mişcările), nivelul acesteia din creier scăzând cu circa 20% faţă de valorile normale, principala arie afectată fiind situată profund, în substanţa cerebrală, fiind numită şi „substantia nigra” (substanţa neagră).

            SCOPUL campaniei este de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra bolii Parkinson dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu boala Parkinson din România.

            SLOGAN:  Alaturate echipei pentru constientizarea existentei acestei boli – Join the team. End Parkinson´s.

            OBIECTIVE:

            Să mobilizam, să stimulăm și să sprijinim persoanele cu boala Parkinson si familiile acestora; in vederea integrării armonioase in societate și a creșterii gradului de independență a acestora, sa le oferim posibilitatea de a-și demonstra aptitudinile proprii prin participarea la un sistem constant de activități sociale, precum și conștientizarea opiniei publice cu privire la aptitudinile și nevoile acestora.

A invata - A sustine – A actiona.

            O mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie.

 

CAZURI NOI DE PARKINSON (INREGISTRATE IN JUDETUL HUNEDOARA - medici de familie)

 

An

Total cazuri

noi inregistrate

15 - 64 ani

> 64 ani

2014

336

85

251

2015

399

84

315

 

            DSP Hunedoara prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate  va celebra  Ziua Internaţională a bolii Parkinson 11 aprilie 2016, alaturi de Asociatia Antiparkinson Romania:

            Se vor celebra si Ziua Mondiala a Autismului, Ziua Mondiala a Sanatatii si Diabetul, Saptamana Europeana a Vaccinarii.

  

          Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 

 

 

           DIRECTOR EXECUTIV,                                      MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

               Ec. Mariana Pâncotan                                                      Dr. Repede Ştefan

 

 

 

                                                    SEF COMPARTIMENT EVALUARE,

                                              PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

                                                                       Dr. Birau Cecilia