Nr. 3884/25.04.2016

                       

 

 

 

 

 

CĂTRE,

                                  CORESPONDENŢII DE PRESĂ

 

SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor

- 5 mai 2016 -

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Deva, Spitalul de Urgenta Petrosani si Spitalul Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara, celebrează în data de 5 mai 2016, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

 

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol.

Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile nosocomiale, de multe ori invizibile, sunt provocări politice şi sociale pe care trebuie să le abordăm acum.

 

În acest an, tema campaniei este:

Tratamentul Chirurgical Sigur

SALVEAZĂ VIEŢI - îmbunătăţirea igienei mâinilor

în toate serviciile chirurgicale

 

Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul îngrijirilor medicale care să demonstreze că igiena mâinilor este punctul de plecare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor. 

 

Pacienţii chirurgicali prezintă risc ridicat de infecţii nosocomiale, în special infecţii de plagă postoperatorie şi infecţii asociate dispozitivelor medicale (de ex.: infecţii de tract urinar asociate cateterizării).

Infecţiile de plagă postoperatorie sunt o povară pentru orice unitate sanitară.

Îmbunătăţirea igienei mâinilor în toate serviciile chirurgicale, pe tot parcursul îngrijirilor, din saloane până în sălile de operaţie şi serviciile chirurgicale ambulatorii, este punctul central al campaniei de anul acesta.

Igiena mâinilor, ca parte a prevenirii infecţiilor şi a programelor de control în toate unităţile sanitare chirurgicale, previne infectarea pacientului şi reduce povara la care sunt supuse sistemele de sănătate.

 

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.

Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/

 

Cazuri de infecţii nozocomiale raportate de către unităţile sanitare cu paturi în judeţul Hunedoara

Judetul Hunedoara

2013

2014

2015

Infectii nosocomiale

25

25

36

 

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”, cu sloganul

 

PRIVEŞTE-ŢI MÂINILE

IGIENA MÂINILOR STĂ LA BAZA

TRATAMENTULUI CHIRURGICAL SIGUR

 

este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

          Directia de Sanatate Publica, in parteneriat cu Spitalul Judetean de Urgenta Deva, Spitalul de Urgenta Petrosani si Spitalul Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara, vor celebra Campania „Salveaza Vieti: Igiena Mainilor” in urmatoarele date:

-         03.05.2016, orele 10:00 -11:00, cort in fata D.S.P.Deva (zona pietonala)

-         04.05.2016, ora 10:30, la Spitalul de Urgenta Petrosani

-         05.05.2016, ora 10:30, la Spitalul Judetean de Urgenta Deva

-         06.05.2016, ora 13:00, la Spitalul Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara

          Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 

          DIRECTOR EXECUTIV,                      ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.

          Ec.Mariana Pâncotan                                  Dr.Ştefan Repede

 

 

ŞEF COMP.EVALUARE ŞI PROMOVARE A SĂNĂTĂŢII,

EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE ,

Dr. Cecilia Birău