ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii 

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate    

Nr.

 

CĂTRE,

              CORESPONDENŢII DE PRESĂ    

 

 

 

SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor - 5 mai 2015 -

 

 

 

SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” include în fiecare an o zi în care toată lumea se concentrează asupra importanţei îmbunătăţirii igienei mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate, iar OMS acordă sprijin pentru aceste eforturi.

În acest an se împlinesc 10 ani de când a fost lansat programul OMS „Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure” şi 7 ani de campanie „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Campania mondială anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”, coordonată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a fost lansată în anul 2009 şi este o extensie firească a „Primului Apel Global pentru Siguranţa Pacienţilor: Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure” (First Global Patient Safety Challenge: Clean Care is Safer Care).

Campania a fost concepută pentru sprijinirea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi reprezintă un efort major la nivel mondial pentru a îmbunătăţi igiena mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate.

O serie de instrumente şi materiale pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor au fost realizate pe baza cercetărilor şi dovezilor existente şi în urma unor teste riguroase, precum și în strânsă colaborare cu numeroşi experți în domeniu.

Scopul instrumentelor este de a facilita transpunerea în practică a strategiei multimodale de îmbunătăţire şi susţinere a igienei mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate.

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol.

Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile nosocomiale, de multe ori invizibile, sunt provocări politice și sociale pe care trebuie să le abordăm acum.

În acest an, tema campaniei este  Consolidarea sistemelor de sănătate şi a furnizării serviciilor – igiena mâinilor este poarta dumneavoastră de întâmpinare.

Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul îngrijirilor care să demonstreze că igiena mâinilor este poarta de intrare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor.

Elementul central al campaniei este faptul că toţi profesioniştii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate trebuie să-şi spele mâinile la momentul potrivit și în mod corect.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.

În fiecare an, sute de milioane de pacienţi din întreaga lume dezvoltă infecţii nosocomiale, dintre care o mare parte sunt cauzate de germeni rezistenţi la chimioterapicele antimicrobiene. Din 100 pacienţi spitalizaţi, cel puţin 7 vor dobândi o infecţie în ţările dezvoltate, cel puţin 10 în ţările slab/mediu dezvoltate şi cel puţin 30 în departamentele de Terapie Intensivă.

Cea mai frecventă modalitate de transmitere a infecţiilor nosocomiale este reprezentată de mâinile personalului medical, aşa încât igiena corespunzătoare a acestora stă la baza oricărui program de prevenţie şi control, cu rol important în reducerea transmiterii infecţiilor dar şi a diseminării germenilor rezistenţi.

            În anul 2015 se pune accent pe consolidarea sistemelor de sănătate prin promovarea igienei mâinilor în activitatea de îngrijire a pacientului. Soluţiile antiseptice pe bază de alcool pot preveni infecţiile nosocomiale şi milioane de decese în fiecare an, cu un preţ foarte accesibil. În plus, igiena mâinilor se constituie în indicator de calitate pentru siguranţa sistemelor de sănătate.

Cazuri de infecţii nozocomiale raportate de către unităţile sanitare cu paturi în judeţul Hunedoara:  -infecţii nosocomiale IN (2013) = 25; IN (2014) = 25

 

 

Direcţia  de  Sănătate  Publică  a  judeţului  Hunedoara a trimis tuturor spitalelor din judeţul  Hunedoara  Chestionarul Cadru OMS de Autoevaluare a Igienei Mâinilor (CCAIM este un instrument sistematic de analiză a situaţiei referitoare la promovarea şi practicile de igienă a mâinilor, în cadrul unei unităţi sanitare); cât şi  invitatia OMS pentru a se înregistra pentru campania OMS „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/.

            Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate  v-a desfăşura campania SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor în data de 04 mai  2015, ora 11°°  în cortul amplasat la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara (zona pietonală), pentru informarea populaţiei municipiului Deva şi a întregului judeţ despre eforturile depuse de către unităţile sanitare cu paturi cu privire la prevenirea infecţiilor nosocomiale.

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

                               

 

         DIRECTOR EXECUTIV,                           MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

              Ec. Mariana Pâncotan                                              Dr. Repede Ştefan

 

 

COORDONATOR ACTIV. DE

PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

                                                                        Dr. Birau Cecilia