ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii 

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate    

Nr.3716/11.05.2015

 

   

 

CĂTRE,

                                  CORESPONDENŢII DE PRESĂ    

 

 

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII – 2015

„Cunoaşteţi-vă  valorile presiunii arteriale” – „Ia atitudine! – Apără-ţi sănătatea!”

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII– 2015

Să facem împreună primul pas!

 

 

            Presiunea arterială ridicată este principalul factor de risc pentru deces şi dizabiliatate globală conform World Health Organization Global Burden of Disease Study.

În fiecare an, începând din 2006 pe 17 mai, World Hypertension League (WHL), în strâns parteneriat cu International Society of Hypertension (ISH) şi alte organizaţii celebrează  Ziua Internaţională a Hipertensiunii (World Hypertension Day  - WHD).  

Pentru anul 2015 activităţile de celebrare se vor desfăşura sub sloganul „Cunoaşteţi-vă  valorile presiunii arteriale”. În acest context în perioada 14.05.-23.05 2015, se va derula campania „Ia atitudine! – Apără-ţi sănătatea!”. Scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive în rândul populaţiei.

Obiectivele campaniei sunt: conştientizarea populaţiei asupra HTA ca principal factor de risc pentru povara bolilor la scară mondială. Schimbarea mentalităţii prin intervenţii educative, menite a susţine deprinderile sanogene, respectiv măsurarea tensiunii arteriale periodic.

Atitudinile sănătoase care pot ajuta în combaterea hipertensiunii:

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Din iunie 2013, Asociația Medicală Americană a recunoscut obezitatea ca boală cronică.

În lume se înregistrează aprox. 1,5 miliarde de adulți cu greutate în exces. Peste 200 de milioane de copii de vârstă școlară au supragreutate, aceștia reprezentând prima generație ce va avea o durată de viață mai mică decât a părinților lor. Peste 30 milioane de copii cu supragreutate trăiesc în țările în curs de dezvoltare și 10 milioane în cele dezvoltate. "Europa se va confrunta cu o criza imensa", a avertizat OMS - Europa va trebui sa faca fata unei veritabile epidemii de obezitate pana in 2030, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (6 mai 2015), in cadrul unui congres european pe tema obezitatii desfasurat la Praga.

Sloganul campaniei este Să facem împreună primul pas!”. Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos. Obiectivele acestei campanii sunt:

 

Date statistice pentru jud. Hunedoara:

 

 Anul

2012

2013

2014

Boli Cardio-Vasculare

32849

33136

32320

HTA

60234

61700

62629

Obezitate

2683

2990

4374

 

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate v-a desfăşura campaniile Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii şi Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, în colaborare cu partenerii săi: Şcoala Postliceală Sanitară Hunedoara, Crucea Roşie Hunedoara, Biblioteca Municipală Hunedoara, Primăria Hunedoara, C.A.R. Pensionarilor Deva,  în data de:

Ř        14 mai  2015, ora 10,30, la Sala POLIVALENTĂ-Centrul de zi al C.A.R.P.Deva, unde se va măsura tensiunea arterială persoanelor care doresc şi se vor face prezentări ppt. şi distribui materiale Informativ – Educative.  

Ř        18 mai  2015, ora 13,00, la Spitalul Municipal Alexandru Simionescu – Amfiteatru , unde se va măsura tensiunea arterială persoanelor care doresc şi se vor face prezentări ppt. şi distribui materiale Informativ – Educative.  

 

Vă invităm să participaţi şi să ne sprijiniţi  pentru că

 scopul principal al acestor campanii este de a informa populaţia  asupra gravităţii şi răspândirii fără precedent a hipertensiunii arteriale şi obezităţii.

 

 

 

         DIRECTOR EXECUTIV,                           MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

              Ec. Mariana Pâncotan                                              Dr. Repede Ştefan

 

 

COORDONATOR ACTIV. DE

PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ÎN SĂNĂTATE,

                                                                        Dr. Birau Cecilia