ROMĀNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, cod poştal 330190, judeţul Hunedoara

( 0254.225.242  Fax: 0254.213.758  E-mail: deva@asphd.ro Web Site: www.asphd.ro

         Operator de date cu caracter personal, inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii 

         Datelor cu Caracter Personal sub nr.34141

                                                                                                                                  Nr.5175/06.07.2015

Către, CORESPONDENŢII DE PRESĂ

Primul val de temperaturi ridicate din aceasta vara pot sa determine efecte negative asupra populatiei din judetul nostru,mai ales pentru copii ,varstnici si persoanelor cu dizabilitati sau boli cronice (pot sa apara lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii). Directia de Sanatate Publica a jud.Hunedoara avertizeaza ca iesitul din casa la orele pranzului, cand asfaltul frige si aerul pare de nerespirat, este imprudenta curata.
      Directia de Sanatate Publica a jud.Hunedoara avertizeaza ca atunci cand termometrele arata la umbra peste 34 de grade Celsius, trebuie sa evitam pe cat posibil sa iesim afara. Pe strazile cu asfalt incins si printre blocurile ce radiaza caldura, chiar si cel mai sanatos organism poate sa cedeze.

  Fara o hidratare corespunzatoare, care sa mentina temperatura corpului in jur de 37 grade Celsius, pot aparea crampele de caldura, insolatie, epuizare sau soc hipertermic.

    Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiram abundent in timpul unor activitati fizice solicitante. In aceste conditii, orice activitate fizica va fi sistata, iar pacientul va intra in repaos intr-un loc racoros. Activitatile fizice intense pot fi reluate dupa mai multe ore, cand canicula s-a mai potolit.Este recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa. Daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, este necesar consultul medical.

          Epuizarea cauzata de temperaturile ridicate apare dupa cateva zile de calduri excesive si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Aceste stari pot fi combatute prin odihna in locuri racoroase, consumul lichidelor, iar daca simptomele continua va fi solicitat ajutorul medicului.

    Insolatia este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare. Se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii.Riscul de insolatie este mult mai ridicat la copii . De aceea, trebuie evitata expunerea prelungita la soare, mai ales intre orele 11-18. Iar cel care a facut insolatie va fi dus la umbra, incercandu-se racirea corpului cu gheata sau apa rece, ventilatie, administrarea unei cantitati consistente de lichid.

        Socul hipertermic este o urgenta medicala. Apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescand repede, ajungand/depasind 40 grade Celsius.Simptome socului sunt: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii. In acest caz va fi solicitat serviciul de urgente medicale (112 - Salvarea). Pana la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbra, udat cu apa rece, daca este posibil, persoanei i se face un dus rece. Fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.

   Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, fiind trase jaluzelele sau draperii. Ferestrele vor ramane inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta si vor fi deschise seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta.

   De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine ca lumina artificiala sa fie mentinuta la intensitate scazuta si utilizata pentru perioade mai scurte. In plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi inchis.
   
Vestimentatia in zilele cu temperaturi ridicate trebuie sa fie lejera si ampla, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate palarii sau sepci in culori deschise. O mare atentie trebuie acordata copiilor, varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati, oferindu-le periodic lichide, chiar daca nu sunt solicitate.Parintii trebuie sa evite sa iasa cu copilul din casa in orele cu temperaturile ridicate , mai ales daca este vorba despre bebelus (0-12 luni). In cazul in care este necesara deplasarea, atunci copilul va fi imbracat lejer, chiar daca are pana la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o palarie de soare. Copilul trebuie lasat dezvelit atunci cand doarme. In schimb, nu este recomandat scaldatul in apa rece deoarece diferentele mari de temperatura pot sa determine aparitia socului. Este bine ca in zilele cu temperaturi ridicate sa fie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt īn vārstă sau cu dizabilităţi, interesāndu-vă de starea lor de sănătate.  Pe parcursul zilei vor fi facute dusuri caldute, apa fiind lasata pe corp. In zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie sa depaseasca doi litri, fara a astepta sa apara senzatia de sete. Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis intrucat acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. De asemenea, va fi evitat consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. In schimb, Directia de Sanatate Publica a jud.Hunedoara recomanda consum ridicat de fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Caldura de afara  ne determină să preferăm confortul īncăperilor dotate cu aer condiţionat scăpānd din vedere riscurile la care ne supunem - uităm de microorganismele care se pot dezvolta īntr-un mediu umed, dar şi precauţiile pe care trebuie să ni le luăm atunci cānd ieşim afară din incaperile dotate cu aer conditionat. Putem face şoc termic īn situaţia īn care diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior nu respectă valoarea ideală, respectiv de doar 5 grade Celsius. Asta īnseamnă că dacă afară termometrul arată 38 de grade, īn locuinţă temperatura la care este setat aparatul de aer conditionat nu trebuie să fie de 26 de grade (de exemplu) ci pe temperatura de 32-33 grade Celsius.    

DIRECTOR EXECUTIV,                                                            

   Ec. Mariana Pāncotan                                                                    

                                                                                              COORDONATOR ACTIV. DE

                                                                            PROMOVARE ŞI EDUCAŢIE ĪN SĂNĂTATE,

                                                                                     Dr. Birau Cecilia